Hlavní obsah

O Blance se stále nerozhodlo, soud chce další podklady

– Praha

Rozhodčí soud v úterý navzdory očekávání nevynesl žádné rozhodnutí ohledně tunelu Blanka. Od stavební firmy Metrostav i od vedení Prahy si vyžádal další podklady. Jednání odročil na 11. dubna. Řekl to náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) a mluvčí Metrostavu František Polák.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tunel Blanka

Článek

Podle Nouzy jednání spějí k tomu, že Blanka, která město vyjde na zhruba 36 miliard korun, bude dokončena do poloviny září. Opozice ale termín zpochybňuje.

Očekávalo se, že rozhodčí soud v úterý schválí seznam a vyčíslení prací za 1,34 miliardy korun nutných k dostavení problematického tunelu. Po více než pětihodinovém jednání ale jednání skončilo s tím, že arbitři žádají doplnění některých technických drobností, řekl Nouza.

"Bylo to dlouhé a náročné jednání, ale určitě spějeme k cíli," uvedl. Podle něho by soud mohl ohledně prací nutných k dokončení tunelu a ohledně první části dluhu ve výši 1,2 miliardy rozhodnout do dvou týdnů.

Stavba se vleče

Metrostav zastavil práce na tunelu vloni v prosinci. Od té doby řeší spory mezi stavební firmou a Prahou rozhodčí soud. Metrostav žádá proplacení dlužné částky ve výši 2,7 miliardy korun. Praha chce, aby arbitři rozhodli o planosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.

Blanka se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci léta. Několikrát odkládaný termín závisí nejen na průběhu arbitráže, ale i na výstavbě dispečinků, která nabírá zpoždění. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Slibovaný termín zprovoznění Blanky proto opoziční zastupitelé a další kritici považují za nereálný.

Předseda pražské ODS Filip Humplík řekl, že Blanka podle něj nebude dokončena dřív než na konci října. Volby do obecních zastupitelstev budou v říjnu.

Reklama

Související články

Arbitráž o Blanku by mohla skončit na apríla

Rozhodčí řízení mezi Prahou a Metrostavem o tunelu Blanka bude pokračovat 1. dubna tedy na apríla. Nelze vyloučit, že to bude rozhodující jednání. V pondělí...

Výběr článků

Načítám