Hlavní obsah

O aktivaci článku 66 budeme jednat dál, řekl Vystrčil

Praha

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) čtvrteční prohlášení hradního kancléře Vratislava Mynáře a zveřejnění videa z návštěvy šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v nemocnici u prezidenta Miloše Zemana nic nemění na tom, aby dál politici jednali o aktivaci ústavního článku 66.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

„To, jak jsme stanovili náš postup, je v pořádku. Pokud nebudeme mít zprávu, že je pan prezident schopen zastávat úřad, tak se na to sami dotážeme. A podle odpovědi se začátkem listopadu rozhodneme, zda budeme hlasovat o tom, jestli může jeho kompetence vykonávat premiér a předseda Sněmovny,” řekl České televizi Vystrčil.

„My nejsme lékaři, a tak nevíme, co se dá z toho zveřejněného videa významného usuzovat, a tudíž si myslím, že ten postup, který jsme připravili, kdy chceme znát aktualizaci zdravotního stavu pana prezidenta, je velmi korektní a seriózní,“ doplnil šéf Senátu Právu.

DOKUMENT: Plné znění článku 66 Ústavy ČR

Dokumenty

Mynář ve čtvrtek zveřejnil video z nemocničního pokoje prezidenta Zemana. V pokoji s ním mimo jiné byl i Mynář a Vondráček, ani jeden z nich nemá na sobě respirátor. Prezident pak v jejich přítomnosti podepisuje dokument o svolání první sněmovní schůze po volbách.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci k dopisu Ústřední vojenské nemocnice ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana

Zemanův podpis na svolání Sněmovny sedí, datum chybí

Domácí

Dopis přitom podepisoval prezident již v době, kdy měl Mynář informace o tom, že prezident není schopen vykonávat pracovní povinnosti.

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Domácí

„Jsem rád, že se potvrdilo, ze 13. října, ve středu, měl pan Mynář informaci o stanovisku skupiny lékařů, ze kterého mj. plyne, že pan prezident není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. A i když toto již věděl, tak ve čtvrtek přivedl k prezidentovi Vondráčka. Pro mě z toho plyne, že člověk, je-li nemocen, by měl mít klid,“ prohlásil také Vystrčil.

Ten se také ohradil proti Mynářovu tvrzení, že senátoři zveřejnili zprávu ÚVN, protože jsou chráněni imunitou a indemnitou. „Byl to pan Mynář, kdo mluvil o lékařských údajích. My jsme nikdy o tom, jakou má pan prezident nemoc a čím trpí, nezveřejnili. My jsme zveřejnili pouze sdělení, že není schopen vykonávat své pracovní povinnosti, tedy svůj úřad,“ řekl Vystrčil.

Hrad ukázal video s prezidentem z minulého týdne

Domácí

„To mimochodem na té tiskové konferenci pana Mynáře nezaznělo,“ zdůraznil.

Šéf Senátu dále odmítl spekulovat o tom, že na dokumentu o svolání Sněmovny, který prezident podepsal, bylo rukou dopsáno datum 14. října. Zdůraznil, že je názoru, že schůzka v nemocnici proběhla, jak řekl Vondráček. „Nemám důvod mu nevěřit,“ poznamenal Vystrčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám