Hlavní obsah

Nýrsko si připomene zkázu kostela. Před padesáti lety vyletěl do povětří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nýrsko

Střelmistr naposledy obešel kostel Čtrnácti svatých pomocníků v Nýrsku na Klatovsku. A zkontroloval nálože trhaviny. „Než dal pokyn k odstřelu, mezi lidmi se zhostilo absolutní ticho. Pak zazněla rána a kostel se pomalu sunul k zemi,“ vzpomínala Jitka Hladíková na zkázu, které před padesáti lety přihlížela.

Foto: archiv Jitky Hladíkové

Bourání kostela Čtrnácti svatých pomocníků v Nýrsku na Klatovsku přihlíželi místní obyvatelé.

Článek

Zánik tamější barokní památky si v pátek město připomene. Akce se zúčastní i Jitka Hladíková. Tehdy jí bylo pětadvacet a na náměstí vyrazila s otcem, jenž amatérsky fotil. „Jindy jsme si spolu povídali, ale tenkrát ne. U kostela už postávaly hloučky. Ani tam nikdo moc nemluvil. Bylo nám smutno,“ popsala Právu, jaká byla tehdy atmosféra.

Foto: archiv Jitky Hladíkové

Kostel Čtrnácti svatých pomocníků v Nýrsku na Klatovsku před zbouráním.

Osud stavby zpečetil městský národní výbor. Ten ve své žádosti už v roce 1963 uvedl, že památka je v dezolátním stavu, ohrožuje bezpečnost občanů a ruší estetický vzhled náměstí. „Ve skutečnosti šlo o čistě ideologické důvody,“ zdůraznil plzeňský architekt Jan Soukup, který se dlouhodobě angažuje v ochraně církevních památek.

Podle Hladíkové se o zničení kostela několik let ve městě šuškalo. „Církev se všemožně snažila, aby tomu zabránila, ale bohužel se jí to nepodařilo,“ zalitovala pamětnice. Doplnila, že v té době se v duchovních prostorách konaly především pohřby. „Ačkoli bylo potřeba je opravit, rozhodně nebyly v dezolátním stavu,“ podotkla.

V očích měli slzy

Na páteční vzpomínkové akci představí fotografie svého otce. Kdykoliv se na snímky podívá, vrací se zpátky v čase. „Přesně si vybavuji, jak střelmistr kontroluje nálože ve stěnách. Když kostel vyhodili do povětří, náměstí zahalila oblaka prachu. Hasiči pak hned začali trosky kropit. Po chvilce jsem se rozhlédla po ostatních. Hodně z nich mělo v očích slzy,“ vyprávěla.

Foto: archiv Jitky Hladíkové

Kostel Čtrnácti svatých pomocníků v Nýrsku na Klatovsku padá k zemi.

Lidé se potom většinou v tichosti rozešli domů. A zbytky kostela skončily v rokli u nedalekého Lesního divadla. Mobiliář dostaly okolní památky. Třeba oltář je ve druhém nýrském chrámu, který je zasvěcený svatému Tomáši. Mimochodem národní výbor tehdy argumentoval tím, že chce na místě vybudovat park. Dnes je tam pouze parkoviště. „Rádi bychom náměstí, kde byly zbourány i historické domy, proměnili,“ potvrdila místostarostka Eva Denková (Volba pro Nýrsko a spádové obce). Doplnila, že o přesné podobě se teprve diskutuje.

Vzpomínková akce začíná v pátek v 16 hodin, její součástí je výstava dobových fotografií. O dvě hodiny později se v chrámu svatého Tomáše koná mše, kterou slouží plzeňský biskup. Večer zakončí přednáška historika umění Jana Royta.

Obyvatelé Karviné bojují peticí za záchranu šikmého kostela

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám