Hlavní obsah

Nůžky mezi sociálními skupinami se v Evropě stále rozevírají, míní Sobotka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I přes mírné oživení evropské ekonomiky pokračuje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozevírání nůžek mezi jednotlivými sociálními skupinami. Předseda vlády to uvedl v projevu na páteční mezinárodní konferenci k sociální integraci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Za poslední tři roky přibylo v Evropě pět miliónů lidí ohrožených chudobou. Nejsem sám, komu tato čísla připadají alarmující. I přes mírné oživení ekonomiky pokračuje dlouhodobý trend rozevírání nůžek mezi jednotlivými sociálními skupinami,“ uvedl Sobotka.

Krize EU podle něj dopadla nejsilněji na mladé lidi a seniory. „Každý pátý mladý Evropan je bez práce a mnohdy tak vyrůstá ztracená generace,“ komentoval.

Řekl také, že Česká republika má v plánu do pěti let snížit počet lidí ohrožených chudobou a vyloučením o 100 tisíc. „Cílem je snížit počet obyvatel ohrožených chudobou a zvýšit celkovou zaměstnanost,” sdělil Sobotka.

Integrace azylantů

Premiér se dotkl také migrační krize. Riziko vidí v možnosti, že se mnozí z migrantů, kteří přijdou do Evropy, stanou sociálně vyloučenými.

„Je potřeba začlenit do společnosti ty, kdo v Evropě získají azyl,“ uvedl premiér s tím, že zásadní prostředek integrace spatřuje ve vzdělání pro ohrožené skupiny obyvatel. Důležité však podle něj je, aby tlak na sociální systémy v důsledku migrační krize nevyústil ve snížení standardu pro občany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám