Hlavní obsah

Novým hejtmanem na jihu Čech je Martin Kuba

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez větších problémů si v úterý na ustavujícím zastupitelstvu Jihočeského kraje prosadila svou nově zvolená koalice ODS, ČSSD, KDU - ČSL, TOP 09 a Jihočeši 2012. Hejtmanem se stal bývalý ministr průmyslu a ochodu Martin Kuba, který dostal v 55členém zastupitelstvu 30 hlasů, přičemž nová koalice jich má 29.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zastupitelé Jihočeského kraje zvolili v úterý novým hejtmanem Martina Kubu.

Článek

Podle návrhu byli zvoleni i další členové rady včetně prvního náměstka teprve 27letého lidovce Františka Talíře. Kuba ve své úvodní řeči vyzval opozici ke konstruktivnímu jednání. „Já osobně se rozhodně neobávám politických soubojů a strkanců. Žádám však opozici, abychom si tyto strkance nechali na jinou klidnější dobu,“ upozornil Kuba.

Podle něho bude muset všech 55 zastupitelů řešit současnou složitou koronavirovou krizi v kaji. „Dotýká se školáků, kteří nechodí do školy, služeb, nebo provozů nemocnic. Dotkne se také rozpočtu Jihočeského kraje, přičemž stále nevíme, jak poslanci rozhodnou o superhrubé mzdě,“ podotkl Kuba.

Ten také poděkoval dosavadní hejtmance Ivaně Stráské (ČSSD), se kterou nyní spolupracuje na zajištění chodu jihočeských nemocnic. Stráská o místo v radě, přestože jsou sociální demokraté v koalici, nestála. Zůstane řadovou zastupitelkou. „Jsem ráda, že budu moci takzvaně normálně žít, věnovat se sobě a rodině a politiku budu dělat jako koníčka,“ konstatovala Stráská, která se bude i nadále účastnit jednání krizového štábu a v budoucnu by chtěla působit i ve zdravotním výboru.

Červíček byl zvolen královéhradeckým hejtmanem

Krajské volby

Opozice, ve které jsou ANO, Piráti a STAN, prosbu nového hejtmana Kuby ke konstruktivnímu jednání vyslyšela a jednotlivá hlasování, neprovázely téměř žádné diskuze. „Situaci jsme vyhodnotili stejně jako pan hejtman. Jako lékař pracuji v nemocnici a v příštích dnech se ukáže, zda to naše zdravotnictví ustojí, nebo se zhroutí úplně. V současné době, je třeba táhnout za jeden provaz, nehledě na politickou barvu trik,“ je přesvědčený lídr Pirátů Lukáš Mareš.

V nově zvolené jedenáctičlenné radě je šest placených funkcí, když pozice mají koaliční strany rozdělené rovnoměrně podle volebních výsledků. Tři zástupce má v radě ODS, tři sociální demokraté, tři společné uskupení TOP 09 a KDU - ČSL a dva Jihočeši.

Netolický je potřetí hejtmanem Pardubického kraje, omluvil se zastupitelům ANO

Domácí

Pozice v radě

  • Hejtman Martin Kuba (ODS) - zdravotnictví, marketing, krizové řízení
  • první náměstek hejtmana František Talíř (KDU - ČSL) - regionální rozvoj, cestovní ruch a životní prostředí
  • náměstek Tomáš Hajdůšek (ODS) - investice, 
  • Lucie Kozlová (ODS) sociální věci, IT, věda a výzkum
  • Pavel Klíma (TOP 09) - školství, sport a veřejné zakázky
  • Antonín Krák (ČSSD) - doprava, správu majetku a územní plánování
  • Pavel Hroch (Jihočeši) - památky, kultura, zemědělství a venkov
  • Olga Bastlová a Miroslav Joch (oba ČSSD), Jan Bartošek (KDU - ČSL), Jiří Fišer (Jihočeši 2012).

Výběr článků

Načítám