Hlavní obsah

Nový tester na drogy zjednoduší policistům práci

– Blansko • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Extázi, marihuanu i tlumící léky dokáže odhalit nový tester na drogy, který v těchto dnech získali blanenští policisté. Tester na rozdíl od starších verzí vzorek přímo na místě vyhodnotí sám bez zásahu policisty a dokáže vytisknout i záznam o provedeném přestupku. Policisté na Blanensku ho mají teprve jako druzí v Jihomoravském kraji.

Nový tester na drogy v akciVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„U dosud používaných testerů vyhodnocuje test policista na základě porovnání čáry vzniklé z odebraného vzorku slin a kontrolní čáry soupravy. U nového zařízení provede vyhodnocení přímo přístroj. Ten pracuje na základě odběru slin u řidiče a dovede spolehlivě detekovat běžně užívané drogy jako extáze, pervitin, heroin, kokain či marihuana. Dokáže odhalit i užívání tlumících léků jako je například Diazepam,“ prohlásila policejní mluvčí Iva Šebková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Mladý řidič sice s přístrojem na odběr slin trochu zápasil, ale za volant pod vlivem drog nesedl.

Jedna zkouška trvá asi deset minut, zařízení dokáže vytisknout záznam o provedeném testu, což pro policisty znamená usnadnění práce a jednodušší dokumentaci v případě zjištění návykových látek. Testovaný řidič musí mít přibližně dvě minuty v ústech odběrovou část, která nasává sliny. Ta je pak celá vložená do přístroje.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zařízení dokáže vytisknout záznam o provedeném testu.

Přístroj už má na kontě svého prvního hříšníka, minulý týden policisté odhalili řidiče, který byl podle výsledků pod vlivem marihuany. Muž ale odmítl odběr krve i moči, nyní mu za to hrozí až dva roky bez řidičáku a pokuta 50 tisíc korun.

Za loňský rok odhalili strážci zákona na Blanensku pět desítek řidičů, kteří sedli za volant pod vlivem drog. Zvyšuje se ale také počet lidí, kteří si před jízdou notně přihnou, výjimkou tak nejsou ani řidiči s třemi a více promile alkoholu, poslední takový případ se stal před několika dny v Lipůvce.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám