Hlavní obsah

Novotný míří na policii, trestnímu oznámení se ale nevyhne

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný Novinkám potvrdil, že v pondělí se dostaví na policii, kde bude vypovídat o údajném úplatku, který mu měl před prezidentskou volbou nabídnout jeden ze senátorů ODS. Senátorský klub občanských demokratů uvedl, že, pokud Novotný do pondělí neoznámí jméno senátora a nepředloží důkazy pro své tvrzení, podá na něj trestní oznámení.

Článek

Novotný o údajných pokusech dvou senátorů ODS tvrdí: „První byl spojen s nabídkou peněz, druhý pod několika hodinách byla výhrůžka.“ Podle Novy se spekuluje, že jedním ze senátorů ODS byl Vítězslav Jonáš. Ten to popřel slovy: „Ne, s panem senátorem jsem neměl co, jen pozdravit, a to je všechno.“ Novotného slova přisuzuje napjaté atmosféře na Hradě a tomu, že se jeho kolega chtěl zviditelnil.

Novotný opáčil, že si nedovede představit, proč by se takto rafinovaným způsobem zviditelňoval. Nařčení nechce ODS podle předsedy komory Přemysla Sobotky „nechat ladem“. Ať si to prý Novotný zodpoví před soudem, pokud nemá důkazy.  

"Jména řeknu policistům až dneska odpoledne," řekl dopoledne Novinkám. Uvedl, že je domluvený s policií, ale místo výslechu tají. "Mám zájem na tom, aby se to co nejdříve vyšetřilo a byl na to klid," řekl Novotný. Prý nechce, aby se zveřejněním podrobností znesnadnilo vyšetřování. "Začalo by se mlžit a nevyšetřilo by se nic," podotkl.

"Chci dát výpověď slovo od slova, jak jsem se tam choval a jak jsem se pohyboval mezi lavicemi. Pak teprve chci, aby mě policie seznámila s (video) záznamy, se kterými již pracuje několik dní, aby to zapadlo do sebe a zdůvěryhodnila se má výpověď," řekl.

Předseda senátorů ODS Jiří Stříteský: "Pan senátor (Novotný) je dospělý člověk a musí si uvědomit, že když něco takového řekne ve vypjaté době, tak nás poškodí".

"Potom bych jim slova pasoval ke gestům, protože záznamy jsou samozřejmě bez zvuku," dodal s tím, že by to chtěl zvládnout během dvou dnů.

Novotný je si vědom toho, že ODS na něj chystá trestní oznámení, jméno senátora ale zveřejnit nechce. "Počítám s tím, jsem připraven jména dát policii, kdybych je dal veřejně, jedině bych si vyhodil sto dvě stě tisíc z kapsy. Začalo by se mlžit a nevyšetřilo by se nic," řekl.

Novotný ve středu uvedl, že se jej pokusil senátor z ODS uplatit dvěma milióny korun za to, že podpoří v hlasování současného prezidenta Václava Klause. K pokusu o uplácení mělo podle senátora dojít přímo na Pražském hradě v průběhu první volby prezidenta.

Václav Klaus byl v pátek zvolen 141 hlasy.

Stříteský: Chystáme trestní oznámení nebo žalobu

Předseda senátorů ODS Jiří Stříteský Novinkám řekl, že v pondělí zadal právníkům úkol připravit trestní oznámení. "Zvážíme ale ještě, jestli podat přímo i žalobu. Zítra v poledne to schválí předsednictvo klubu a odejde to," dodal s tím, že osobně se přiklání k žalobě na poškození dobrého jména ODS.

Občanští demokraté jsou rozhodnutí právně se ohradit proti tvrzením senátora i přesto, že Novotný sdělí jména policii.

"Pan senátor je dospělý člověk a musí si uvědomit, že když něco takového řekne ve vypjaté době, tak nás poškodí. Teď může říct kterékoliv jméno ze 41 senátoru ODS, bez důkazu si může vykládat, co chce," poznamenal Stříteský.

Reklama

Výběr článků

Načítám