Hlavní obsah

Nové vedení Prahy dál čistí městské firmy, na řadu přišel dopravní podnik

Novinky, ČTK, ren, trj
Praha
Aktualizováno

Pražští radní v pozici valné hromady odvolali členy dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) včetně dosavadního předsedy Vojtěcha Kocourka. Následně zvolili nové členy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu)

Článek

Z dosavadních členů zůstanou v dozorčí radě primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) a bývalý pražský zastupitel Marek Doležel (TOP 09), kteří byli valnou hromadou nejdřív odvoláni a poté znovu zvoleni. Bývalá primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (SZ) odvolána nebyla, a členkou rady tak zůstala.

„Petra Kolínská je tam jako specialistka pro územní rozvoj. Velice dobře se pohybuje v problematice metra D,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Ten by se měl stát podle koaliční dohody novým šéfem dozorčí rady.

Předsedu si zvolí členové dozorčí rady na svém zasedání. V pravomoci dozorčí rady je také odvolávání členů představenstva podniku. Kromě Hlubučka s Scheinherrem v dozorčí radě bude z vedení města ještě primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Hřib: Opozice dostane kontrolní post

Odvoláni byli političtí nominanti bývalého vedení města včetně šéfa rady Vojtěcha Kocourka, čtyři zástupci ANO, dva ČSSD a jeden bývalý zastupitel KSČM, který představoval prostor pro opozici. Nyní opoziční ODS a ANO zástupce v dozorčí radě mít nebudou.

„Opozici bude nabídnuto místo pro audit dopravního podniku tak, aby  mohla provádět kontrolní činnost,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Z výboru pro audit odstoupil před týdnem ekonom Aleš Michl.

Personální změny v dozorčí radě nebyly předem ohlášeny na program úterní schůze, koalice je ale předjednala a rychle schválila.

DPP je městskou akciovou společností na jejíž provoz dává hlavní město více než deset miliard korun ročně. V Praze provozuje linky metra, tramvají, autobusů a lanové dráhy. Loni dostal od hlavního města na provoz 13,535 miliardy korun.

Změny proběhly i v TSK a ve Výstavišti Praha

Již minulý týden rada obměnila dozorčí radu Technické správy komunikací (TSK) a Výstaviště Praha. Mezi odvolanými je i bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám