Hlavní obsah

Nova má novou loterii, moderovat ji bude Čech

Novinky, Jana Perglerová, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli televize Nova minulý týden oznámila, že Vladimír Čech v půli října jako moderátor soutěže Chcete být milionářem? končí, populární postava z obrazovky nezmizí. Již tuto neděli bude opět na Nově moderovat novou loterii s názvem T-Mobile Renta.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

S Čechem se jako s moderátorem podle informací Práva počítalo od začátku, a nešlo o žádné dodatečné rozhodnutí po jeho odvolání z Milionáře či o znovuvrácení na obrazovku pod tlakem diváků.

Nova to tajila, jak mohla, protože chtěla Čecha uvést jako překvapení. Proto ani nereagovala na různé spekulace v tisku, proč byl Čech odvolán. "Tajil jsem to, jak jsem slíbil," řekl v úterý Čech, když byl na tiskovce představen jako hlavní moderátor nové loterijní hry. K ruce bude mít asistentku, brunetku Kateřinu, jednu z finalistek soutěže o Úsměv roku.

ČT nechtěla, Nova vzala

Hru T-Mobile Renta v těchto dnech zahajuje společnost Sazka ve spolupráci s televizí Nova, mobilním operátorem T-Mobile a ministerstvem kultury. Část výtěžku loterie půjde na rekonstrukci kulturních a historických památek. Stírací los T-Mobile Renta stojí 30 korun a bude k dostání na sběrnách Sazky a poštách s on-line terminálem označeným symbolem zlaté rybky.

Lze na něj na místě vyhrát 30 až 100 tisíc korun či účast ve dvou telefonních hrách v rámci televizního losování - ve hře Kufřík (výhry od 50 tisíc do 200 tisíc Kč) a Trezor (100 tisíc-400 tisíc). Soutěžící se mohou dostat do finálového natáčení hry Renta, jež je vyvrcholením TV show a v níž pokaždé jeden výherce získá pravidelný měsíční příjem od 15 tisíc do sto tisíc korun na dobu od jednoho do deseti let, podle toho, jak šťastnou ruku bude při losování mít.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák řekl, že jako první nabídl hru České televizi, která ji však podle něj odmítla. Sazka jednala i s Primou. "Nova je profesionálně dělaná komerční televize a nabídla nám nejlepší vysílací podmínky," uvedl Hušák. Losování se bude na Nově vysílat každou neděli od 19.20, tedy v čase, kdy ČT vysílá Události. Ty podle výsledků měření zpravidla mívají v neděli nejvyšší sledovanost.

Jednou za půl roku má mít sázková hra na Nově svůj velký večerní pořad. Šéf TV Nova Petr Dvořák doufá, že se spolupráce se Sazkou v budoucnu ještě prohloubí. Podle informací Práva má na Novu přejít i losování Sportky, Šance a Šťastných deset. "Nova nám za práva k vysílání platí, na rozdíl od České televize, které naopak platíme my ročně 100 miliónů korun," dodal Hušák. Sazka bude trvat na ukončení spolupráce s ČT, platnou smlouvu s ní má do konce roku 2005.

Památky je svedly do jednoho trička

Ve stejném reklamním tričku loterijní hry vedle sebe usedli při úterní tiskové konferenci ministr kultury Pavel Dostál a šéf TV Nova Dvořák. I po skončení konference se spolu přátelsky bavili. Přitom Dostál a Nova se navenek rádi nemají. Ministr si na vyváženost a objektivitu některých zpravodajských pořadů Novy stále stěžuje u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ministr Pavel Dostál: Peníze rozdělí komise

Část z výtěžku nové loterie T-Mobile Renta půjde na obnovu památek. Máte představu, kolik by to mohlo být peněz?

Představu nemám, jsem jako rodička v očekávání. Myslím, že po prvním měsíci budeme moci mluvit o konkrétních číslech. Pokud půjde o cifry šestimístné, budu velmi šťastný.

Kdo rozhodne, na jaké památky peníze půjdou?

Zvláštní komise složená ze zástupců Sazky, ministerstva kultury a ministerstva financí.

Podle jakého klíče se památky vhodné pro získání financí z loterie dostanou na jednání komise? Budou se moci památkáři, správci či majitelé památek komisi hlásit?

Ministerstvo kultury, odbor památkové péče každoročně do určitého termínu shromažďuje požadavky různých subjektů na dotace či granty v oblasti památkové péče. Z těchto požadavků bude komise vybírat.

Sehraje při udělování dotace nějakou roli skutečnost, že některá z památek je ve hře, co se týče například restitučních nároků?

Ale ministerstvo kultury v současné době nedělá rozdíl mezi památkami, jež někdo restituuje. To je virtuální realita, kterou si vyrábí někdo z žurnalistů. Ministerstvo dává většinu grantových peněz na památky, jež jsou v soukromém vlastnictví. Zda jde o státní či soukromý majetek, nehraje vůbec roli. Máme zájem o obnovu památek, ať jsou v držení právnických nebo fyzických osob nebo jsou církevní.

Tomáš Loskot

Rada na základě Dostálovy stížnosti zahájila s Novou správní řízení. Na dotaz Práva, zda ministrovi nevadí, že s Novou nyní bude spolupracovat, a dokonce od ní obrazně řečeno dostane peníze pro svůj resort, Dostál řekl, že "dobrá věc nás svedla do jednoho trička. Byl bych špatný ministr, kdybych povyšoval své osobní názory nad péči o uchování kulturních památek," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Vladimír Čech končí v Milionáři

Moderátor Vladimír Čech a televize Nova se vzájemně dohodli na ukončení spolupráce v soutěžním pořadu Chcete být milionářem?, který se nyní vysílá každé úterý...

Výběr článků

Načítám