Hlavní obsah

Nová kavárna nabídne příležitost k uplatnění autistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá lékárna v centru Znojma se promění v kavárnu. Nebude to ale obvyklý podnik, jakých jsou spousty, ale zvláštní zařízení. Sociální podnik, kde návštěvníky obslouží lidé s diagnostikovanou poruchou autistického spektra (PAS).

Foto: Město Znojmo, Právo

Kavárna se nastěhuje do opuštěných prostor zrušené lékárny.

Článek

Zařízení vznikne na lukrativním místě v samém centru městské památkové rezervace ve Znojmě. Využije prostory bývalé lékárny U Zlaté koruny v historickém domě na rohu ulic Obroková a Zámečnická. Lékárna v listopadu roku 2022 definitivně ukončila provoz a prostory zatím nenašly vhodné využití. To se změní poté, co radnice podpořila projekt vzniku sociální kavárny.

„Chceme tomuto historickému domu vdechnout nový život. Proto jsme se domluvili s partnery, že v prostorách bývalé lékárny zřídíme sociální podnik, konkrétně kavárničku. Rádi bychom, aby tento záměr měl ještě další přesah, aby tam našli prostor pro seberealizaci lidé se zdravotním omezením. Takový podnik v našem městě dosud chyběl,“ přiblížila záměr města starostka Ivana Solařová (ANO).

„Projekt vzniká ve spolupráci s Oblastní charitou Znojmo, Chráněnými dílnami Sansimon Znojmo, Klubem rodičů a přátel dětí s PAS – Buďme v tom spolu a OHK Znojmo,“ vyjmenoval aktéry projektu mluvčí radnice Pavel Kovařík. „Jsem ráda, že jsme se s partnery dokázali dohodnout a nasměrovat tento smysluplný projekt do života. Věřím, že bude dělat radost členům personálu kavárny a především návštěvníkům,“ dodala starostka.

Pokud nedojde k větším zádrhelům, mohla by kavárna ještě letos přivítat první návštěvníky.

Podnik najde místo v domě se vskutku dlouhou historií. Psát se začala někdy ve druhé polovině 14. století. První písemná zmínka o něm je z roku 1363.

Autisty u nás nechceme, psali lidé v peticích. Domov nakonec vznikne

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám