Hlavní obsah

Nova: Inspekce se zajímá o policisty, kteří šetří vraždu Mrázka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce ministra vnitra počátkem týdne prohledala kanceláře kriminalistů Útvaru pro odhalování hospodářské kriminality, kteří dospěli k závěru, že vražda kontroverzního podnikatele Františka Mrázka může souviset s korupční aférou kolem biolihu. V pátek o tom informovala televize Nova.

Článek

Ještě před akcí inspekce musel skončit státní zástupce Radek Klvaňa, který vyšetřování případu od začátku dozoroval. Nahradil ho Martin Omelka. Klvaňa své odvolání nechtěl komentovat. Kvůli stejné kauze byla odvolána i mluvčí Útvaru pro odhalování hospodářské kriminality Blanka Kosinová, která na propojení případů upozornila.

"Je to snaha zastrašit ty lidi, kteří se nebojí a ukáží prstem na sociální demokracii a na její korupční skandály," řekl Nově stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer.

"V žádném případě to není zastrašování. To, co šetří inspekce, tak to šetří od prosince loňského roku a s tou kauzou to nemá nic společného," řekl Nově ministr vnitra František Bublan k vyšetřování policistů.

Zpět k Vybíralovi

Případ se týká chystaných státních zakázek na výrobu biopaliv. V ní figuruje jako hlavní podezřelý olomoucký lobbista František Vybíral. Jeho prostřednictvím prý podnikatelé, kteří se zajímají o připravované obchody s biolihem, upláceli státní zaměstnance a další lidi. Policie na podzim 2005 zdokumentovala předání 15 miliónů korun, které prý měly sloužit jako úplatek.

Mezi obviněnými jsou i dva bývalí členové ČSSD a státní zaměstnanci - tajemník státního fondu dopravní infrastruktury Jan Láznička a šéfka sekretariátu jednoho z náměstků ministra dopravy Ludmila Schwarzová. Policie později začala stíhat také Jana Hanáčka , bývalého poradce místopředsedy vlády a ČSSD Zdeňka Škromacha. Ve vazbě byli i obvinění zástupci Lihovaru Kolín, kteří prostřednictvím Vybírala podle policie uplatili Lázničku a Schwarzovou v souvislosti s připravovanými obchody s bionaftou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám