Hlavní obsah

Norové chtějí Michalákovou zbavit rodičovských práv k synům

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Eva Michaláková má být zbavena rodičovských práv ke svým synům, kteří jí byli v Norsku odebráni. Důvodem je to, že Michaláková svůj případ zveřejnila. Norský úřad Barnevernet rovněž podle ministerstva práce a sociálních věcí navrhl adopci mladšího ze synů Michalákových stávajícím norským pěstounům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

„I když žádosti nebude vyhověno, trvá (Barnevernet) na úplném zrušení kontaktu dětí s  rodinou. Matka má být zbavena rodičovských práv k oběma dětem, otci mají být zachována ke staršímu synovi. Jako primární důvod uvádí zveřejnění případu a zmiňuje i odmítnutí vydání pasů dětí pěstounům,” informovalo ve středu ministerstvo.

„Návrh úřadu v Nedre Eiker považuji za naprosto překvapivý a navrhovaná opatření jsou podle mého soudu zcela neadekvátní současnému stavu podmínek v biologické rodině,“ reagovala na informace ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti úmyslu adopce se ohradil Úřad pro mezinárodně-právní ochranu dětí již koncem dubna a dosud nedostal reakci norské strany.

V Oslu proběhlo počátkem března česko-norské jednání. Na něm byla česká strana ujištěna, že v případě chlapců Michalákových nepřipadá v úvahu osvojení (zejména proto, že o děti biologická rodina jeví zájem) a že medializace případu nebude Evě Michalákové ke škodě. Aktuální vývoj situace však je v příkrém rozporu s těmito ujištěními, konstatovalo ministerstvo.

Případ bratrů Michalákových
Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 kvůli podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Nyní devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět do své péče, zatím ale s odvoláními neuspěla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám