Hlavní obsah

Noční bouřka zastavila vlaky v Praze, svah se zřítil na koleje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydatný noční déšť zastavil v Praze provoz na železniční trati mezi stanicemi Praha - Veleslavín a Praha - Masarykovo nádraží. V Praze 6 se pak sesunula část svahu do kolejiště. Informovali o tom na svém twitteru pražští hasiči i web pražské integrované dopravy (PID). Na celém území Čech pak bouřky přinesly srážek, k povodním však nikde nedošlo.

Noční bouřka zastavila vlaky v Praze, svah se zřítil na kolejeVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Z důvodu naplavenin po bouřce na trati je v úseku Praha, Veleslavín - Praha, Masarykovo nádraží zastaven provoz na linkách S5 a R45,” uvedl organizátor pražské dopravy.

Událost se stala dnes ráno kolem 4:30, na místě zasahovali i pražští hasiči. Pracovníci Správy železnic spolu s drážními hasiči odklízeli z trati zeminu a části zdi sesunuté ze sousedního pozemku. Na místě bylo patrné, že do kolejiště popadaly hlavně trosky z polorozpadlého domu stojícího nad tratí. Vlivem deště se do jízdní dráhy sesunuly cihly, zbytky malty a další suť.

Obnovení provozu v úseku Správa železnic předpokládá kolem 14:00, uvedla na Twitteru. Kolem 10:30 už ale byla většina sesunutého materiálu odklizena. Provoz byl obnoven krátce po 11:30.

V Praze hasiči během noci zasahovali u čtyř případů, které souvisely se silným deštěm.

Noční bouřky bez závažnějších škod

Před silnými bouřkami varovala výstražná zpráva Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Jejich následky, obzvláště spadlé a zlámané stromy a větve, zaměstnávaly v noci a v neděli ráno také hasiče Východočeského kraje. K větším škodám ani záplavám ale nedošlo.

„Úplně prvním výjezdem v souvislosti s bouřkou byla událost v Pardubicích, kde na Palackého třídě vítr odnesl střechu z výškové budovy. Hasiči zajistili střechu tak, aby nevisela dolů a nehrozila pádem,” uvádí mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Provoz na železniční trati mezi stanicemi Praha - Veleslavín a Praha - Masarykovo nádraží přerušil sesuv části svahu do kolejiště.

Popadané stromy hasiči likvidovali pak například ve Svojanově na Svitavsku, v Kladrubech nad Labem na Pardubicku, v Luži, ve Stojicích, v Kostelci u Heřmanova Městce i v Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku nebo v Dolní Dobrouči na Orlickoústecku.

Také středočeští hasiči měli od sobotních 18:00 zhruba 40 výjezdů, z toho přibližně 30 bylo k padlým stromům a větvím. Podle mluvčího tamních hasičů Jana Sýkory nešlo o nijak rozsáhlé zásahy a nevznikly žádné velké škody.

Zbytek týdne bude deštivý, oteplí se jen v sobotu

Počasí

Bouřky přinesly nakonec méně srážek, než se očekávalo

Bouřky od sobotního večera do nedělního rána zasáhly od jihozápadu postupně téměř celé Česko a částečně severní Moravu. Nejvydatnější srážky, kolem 25 až 40 milimetrů, zaznamenali meteorologové na území od Šumavy po nádrž Orlík, v Jizerských horách a západních Krkonoších, kde spadlo kolem 20 až 25 milimetrů. Největší srážkový úhrn naměřili meteorologové na stanici Strakonice, Nové Strakonice v povodí Otavy, kde za 24 hodin spadlo 46,4 milimetru.

Podle informací ČHMÚ dosahovaly srážkové úhrny na celém území Česka za 24 hodin průměrně pět až 15 milimetrů. V oblasti severních pohraničních hor byl maximální úhrn srážek zaznamenán v Harrachově, a to 31,1 milimetru za 24 hodin.

Nejvýrazněji, ale bez dosažení povodňových stupňů, stoupaly v noci na neděli menší toky, nejčastěji v povodích na severu Čech a toky na jihozápadě a jihu Čech v povodí Otavy, Blanice, Klabavy a Úslavy. V průběhu neděle se už podle meteorologů situace stabilizuje, hladiny toků v zasažených oblastech klesají. V platnosti už není žádná výstraha ČHMÚ.

„Na spadlé srážky reagovaly toky v zasažených oblastech výrazným kolísáním a prudkými krátkodobými vzestupy hladin menších vodních toků. Předpokládané vzestupy hladin s dosažením povodňových stupňům se však vzhledem k výrazně nižším úhrnům srážek, než byly predikovány, nepotvrdil a došlo jen k ojedinělému krátkodobému překročení 1. SPA na Lužické Nise v Liberci,” uvedl ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám