Hlavní obsah

Nižší valorizace postihne i úrazové renty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snížená valorizace důchodů, kterou od června prosadila vláda, se dotkne i lidí pobírajících takzvanou úrazovou rentu. Tedy pravidelnou náhradu za nemoc z povolání, pracovní úraz či náhrady na výživu pozůstalých po člověku, který zemřel následkem pracovního úrazu.

Foto: Profimedia.cz

K nemocem z povolání patří mimo jiné i astma. Ilustrační foto

Článek

K úpravě náhrad za ztrátu na výdělku dochází vždy ke stejnému datu jako k valorizacím penzí, přičemž se počítá podle stejného vzorce. Vláda se změnou nepočítá, takže stejně jako snížila růst důchodů, omezí i zvyšování úrazové renty.

Od června méně

„Na základě novely zákona o důchodovém pojištění, která vyšla ve Sbírce zákonů, připravíme návrh nařízení vlády, kterým se průměrný výdělek před vznikem škody zvýší shodně se zvýšením důchodů,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. Vláda podle něj schválí nařízení nejpozději v květnu.

Lidé pobírající úrazovou rentu na tom tedy budou jako důchodci. Původně se jim měla částka průměrného výdělku před úrazem, od nějž se renta odvíjí, od června zvýšit o 11,5 procenta. Ale vzhledem k vládní změně pravidel to bude jen o 400 korun a ještě 2,3 procenta. Ministerstvo podrobná čísla neuvedlo.

Vláda s trvalými změnami penzí spěchá. Měly by platit už od léta

Domácí

Vládní koalice změnu výpočtu u seniorů odůvodnila tím, že by zvýšení penzí podle dosavadního vzorce příliš zatížilo státní pokladnu. Šetřit ale chce i v dalších oblastech.

„Postup vlády je špatný. My, co máme nemoc z povolání, na tom budeme taky biti, a to nespravedlivě. Ale proč, když to vyplácí pojišťovna, a ne stát. Státní kasu to nic nestojí,“ napsal Právu čtenář, který si nepřál být jmenován.

V loňském roce se náhrady stejně jako důchody valorizovaly třikrát – v lednu v řádném termínu a v červnu a září mimořádně kvůli vysoké inflaci. Letos v lednu se valorizoval průměrný výdělek před úrazem nebo pracovní nemocí, z nějž se náhrada vypočítává, o 5,1 procenta.

Rentu vyplácí pojišťovna, u které je zaměstnavatel pojištěn. Představuje rozdíl mezi průměrným měsíčním hrubým výdělkem zjištěným ke dni vzniku škody a nově dosahovaným výdělkem, k němuž se připočítává případný invalidní důchod.

Jurečka: Chceme, aby lidé v důchodu pracovali dál

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám