Hlavní obsah

Nikoho nenecháme v tíživé situaci, říká Rakušan. STAN odstartovalo horkou fázi kampaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jedni z posledních v úterý zahájili horkou fázi kampaně před nadcházejícími komunálními a senátními volbami Starostové a nezávislí (STAN). V posledních týdnech chce STAN sázet na téma energií a energetické soběstačnosti.

STAN odstartovalo horkou fázi kampaněVideo: Novinky

 
Článek

Hlavním tématem ostré fáze kampaně má být energetika, stejné zaměření zvolili o den dřív i koaliční Piráti. Zahájení v areálu staré čističky odpadních vod v pražské Bubenči se zúčastnil kromě předsedy hnutí Víta Rakušana také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, pod něhož téma energií spadá, či 1. místopředseda STAN Lukáš Vlček.

„V posledních týdnech zcela oprávněně slyšíme ve společenské diskusi jedno slovo, a to je energie. Problémy s cenami energií, strach o energetickou soběstačnost. Musíme i v komunální kampani přijít s jasným vzkazem. Řešení máme, ceny energií řešíme a nikoho nenecháme v neřešitelné a tíživé situaci,“ řekl Rakušan.

„Řešení energetické krize je absolutní prioritou hnutí STAN, jak na celostátní úrovni, tak na té komunální,“ dodal šéf hnutí.

Prahu řídíme správně, prohlásil Hřib. Piráti zahájili ostrou fázi kampaně

Komunální volby

V minulých komunálních volbách se v metropoli spojilo hnutí STAN s TOP 09 pod značku Spojené síly pro Prahu. Uskupení následně usedlo ve vedení města společně s Piráty a hnutím Praha Sobě. Nyní STAN kandiduje v Praze samostatně v čele s nynějším náměstkem pro územní rozvoj Petrem Hlaváčkem.

„Je zřejmé, že jsme v situaci, která je náročná, a potřebujeme nejen řešení energetiky, ale i dostatek energie. Stále se těším na filharmonii a vysoké cíle, ale je zřejmé, že energetika, dostupné bydlení jsou v tuto chvíli mnohem větší prioritou,“ prohlásil pražský lídr Hlaváček.

Do budoucna by podle něj Praha mohla získávat značnou část energií z přestavěné spalovny odpadu nebo v koordinaci se zpracovateli znečištěné vody.

Síkela připravuje energetickou novelu

Ministr Síkela ve svém proslovu uvedl, že ještě letos na podzim chce jeho resort předložit Poslanecké sněmovně novelu energetického zákona, která se bude mimo jiné více zaměřovat na výrobu a sdílení energie na komunální úrovni.

Plánuje například zřídit určitá lokální společenství, v jejichž rámci by energii získanou ze solárních panelů na domech sdílelo více domácností.

Když vládní hnutí zahajovalo kampaň letos v dubnu, označil Rakušan komunální volby za „klíčové“, ostatně jako symbol si STAN zvolilo klíč. Tehdy Rakušan v proslovu uvedl, že STAN chce voliče oslovit tím, že jim bude předkládat „dobré příklady“ svých zástupců z praxe.

Tento záměr však v následujících měsících zcela zastínily kauzy vládního hnutí. Nejvíce hnutí STAN poškodila korupční kauza Dozimetr týkající se ovlivňování veřejných zakázek v pražském dopravním podniku. Mezi obviněnými skončil také tehdejší šéf pražské buňky STAN a nyní již exnáměstek primátora Petr Hlubuček.

STAN po vypuknutí kauzy upravilo kandidátní listinu a vyloučilo z ní jak samotného Hlubučka, tak lidi, kteří jsou s ním spojení. Zda se pražskému lídrovi STAN Hlaváčkovi podařilo získat zpět důvěru voličů, ukážou až komunální volby, které se konají v pátek 23. a sobotu 24. září. Souběžně s nimi v tomto termínu proběhnou ve vybraných okrscích senátní volby.

Hlubučka pustili z vazby. Uvažuje, že přijde na jednání pražského zastupitelstva

Domácí

„Myslím si, že naše úspěchy budeme schopni v komunální kampani prodat a že všechny pochybovačné hlasy, zda uspějeme, nebo neuspějeme, jsou liché. Když vidím kvalitu kandidátů, tak jsem přesvědčen, že hnutí STAN bude v komunálních volbách patřit k těm nejsilnějším,“ uzavřel svůj proslov šéf hnutí Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám