Hlavní obsah

Neziskovky se zlobí na Jurečku, od ledna stále čekají na dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tři měsíce čekají neziskové organizace zajištující sociální služby na peníze z ministerstva práce a sociálních věcí pro letošní rok. Resortu vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) vyčítají, že s nimi nekomunikuje, takže nevědí, zda peníze dostanou. Pro ty menší jde o zásadní příjem, bez kterého hrozí omezení služeb. Úřad ale zdržení vylučuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Musíme odmítnout, že by existoval nějaký problém ze strany ministerstva v oblasti proplácení dotací pro sociální služby,“ řekl Novinkám mluvčí resortu Jakub Augusta.

Vyplácení dotace pro celostátní organizace podle něj běží podle plánu. Žádosti se vyhodnotily k začátku března, připomínky byly vypořádány a dotační komise minulý týden zasedla. „Nyní již administrujeme výplatu dotací. Předpokládáme, že proběhne jako obvykle, tedy do konce března,“ sdělil Augusta s dovětkem, že jde o každoroční postup.

Nicméně ještě koncem minulého týdne žádná z oslovených organizací nevěděla ani to, kolik peněz jim resort z dotace poskytne. A zda vůbec.

„V dřívějších letech byla situace finančně napjatá, ale poskytovatelé zhruba od ledna věděli, že finance dostanou a v jaké výši,“ upozornila vedoucí Linky seniorů v organizaci Elpida Kateřina Bohatá.

„Téměř tři měsíce po začátku účetního roku, na který jsme žádali dotaci, se dozvíme, zda a do jaké výše budou dotovány náklady služeb, které klientům od ledna poskytují naši pracovníci, kteří si za svou práci zaslouží nejen poděkování, ale také výplatu,“ doplnila Bohatá.

Senioři hledají pomoc na krizové lince

Domácí

Podobně jako mnoho dalších celostátních organizací, které zřizují krizové linky, poradenství nebo sociální péči, spoléhají v prvních měsících na rezervy a soukromé zdroje. Stále musí vyplácet mzdy, platit nájmy, energie a poskytovat služby.

„Nejenom, že nemáme téměř v závěru čtvrtletí dotace na účtech, ale stále ještě ani nevíme, v jaké výši dotace obdržíme,“ potvrdila ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková. Podle ní je takto velmi těžké rozvíjet jakékoliv plány.

Přečkají díky rezervám

„Abychom překlenuli období začátku roku a pokryli nezbytné náklady na poskytnuté služby za první tři měsíce, musíme využívat kontokorentní účet a situaci nám pomáhají zvládat i naši firemní partneři a dárci. Toto řešení však pro nás znamená zvýšené finanční náklady,“ uvedla za organizaci Život 90 Michaela Jirsová.

Provozují šest sociálních služeb, mimo jiné pečovatelskou službu, tísňovou péči nebo pobytovou odlehčovací službu.

Na peníze se čekalo i loni. V návaznosti na to vznikla Unie sociálních služeb, která celostátní poskytovatele sociálních služeb sdružuje.

„Snažíme se být pro ministerstvo partnerem, ale jestliže jedna strana nefunguje, tak nemůže fungovat dialog. Pořád se věci v čase mění, nemáme informace včas. Za poslední dva roky, kdy je tam toto vedení, se to zhoršilo,“ míní ředitelka Linky bezpečí Soňa Petrášková.

Obvykle se vyhlašovalo dotační řízení s penězi na provoz a mzdy u těchto organizací na podzim. Předloni se pravidla změnila a problémy šéf resortu Jurečka přičítal změnám v úřadu.

Služby pomáhajících organizací využívá přes 200 tisíc lidí.

Jurečkův návrh na pozdější důchody kritizují demografové

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám