Hlavní obsah

Nevracejte lidi bez domova na ulici, vyzvaly Prahu neziskové organizace

Praha

Zástupci pražských neziskových organizací vyzvali v otevřeném dopisu magistrát, aby zajistil ubytování pro všechny lidi bez domova, kteří jsou ubytováni v hotelech pronajímaných městem od pandemie koronaviru. Smlouvy o pronájmu skončí v polovině roku a podle organizací hrozí desítkám lidí, že skončí zpátky na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radní města Adam Zábranský (Piráti) ČTK řekl, že magistrát otevře dvě nové ubytovny pro asi 90 lidí a zvažuje, že nájem některých hostelů prodlouží. Ubytovaných je nyní podle něj asi 180.

Hotelová zařízení město pronajalo v roce 2020, aby zajistilo ubytování stovek lidí bez domova v souvislosti s pandemií. Pronájmy magistrát vícekrát prodloužil, naposledy loni o rok. Nyní jsou lidé ubytováni ve čtyřech zařízeních, jejichž pronájmy skončí na konci června. Město jejich kapacity využilo i pro ubytování osob bez přístřeší v zimních měsících.

Centrum pro lidi bez domova v centru Prahy je v ohrožení. Končí nájemní smlouva

Domácí

Podle neziskových organizací, které v zařízeních působí, hrozí desítkám lidí návrat na ulici. „Návrat těchto lidí na ulici může znamenat značné ohrožení jejich zdravotního stavu, u některých z nich i života. Také tím bude mimo jiné do značné míry znehodnocena hodnota sociálního poradenství, která byla těmto lidem v uplynulých měsících a letech poskytnuta," uvedly organizace Armáda Spásy, Naděje a Jako doma - Homelike v otevřeném dopise.

Podle Zábranského zkomplikovalo situaci využití hostelů pro zimní opatření, což oproti původním předpokladům znamenalo opětovný nárůst jejich klientů. Magistrát nyní zvažuje možnosti, protože v plánovaných dvou ubytovnách nebude místo pro všechny aktuálně ubytované. V úvahu tak podle radního připadá i další prodloužení části hotelových zařízení. Dodal, že neziskové organizace by také měly městu sdělit, jestli dokážou i nadále zajistit pro ubytované sociální služby.

V Praze vznikne ordinace pro lidi bez domova. Musíme s nimi pracovat, říká lékařka

Domácí

Magistrát nicméně podle Zábranského nemůže pronájmy prodlužovat donekonečna a od počátku bylo jasné, že pomohou jenom zlomku z tisíců pražských lidí bez domova. Systémovým řešením má být zprovoznění dostatečného počtu městských ubytoven. Radní dodal, že i kdyby se nezdařilo zajistit trvalé ubytování pro všechny, stále by projekt považoval za úspěšný, protože u více než stovky lidí se podařilo najít trvalé bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám