Hlavní obsah

Nevěsty stárnou. Jejich průměrný věk poprvé stoupl nad 30 let

Novinky, Anežka Zemenová

Před revolucí se vdávaly krátce po dvacítce, teď svatbu plánují klidně o deset let starší. Průměrný věk českých nevěst vstupujících do prvního manželství loni poprvé překročil hranici 30 let. Roste i průměrný věk prvorodiček. Rozvodovost oproti tomu v posledních pár letech mírně klesla.

Článek

V roce 1961 se dívky poprvé vdávaly průměrně okolo 22. roku věku. Po roce 1989 však nastal zlom a průměrný věk nevěst v době jejich prvního sňatku začal stoupat. V loňském roce historicky poprvé přesáhl 30 let. Podobný trend lze sledovat i u mužů, u kterých se průměrný věk při první svatbě z původních 25 let v roce 1989 zvýšil loni na přibližných 33. Vyplývá to ze statistik ČSÚ.

„Zestárnutí” ženichů a nevěst v loňském roce může mít na svědomí pandemie. Zatímco starší páry svatbu často chtěly uskutečnit za každou cenu, ty mladší se spíše rozhodovaly svůj dokonalý den odložit než ho přizpůsobovat opatřením.

„Priority dvacetileté a čtyřicetileté nevěsty jsou diametrálně odlišné. Slečna mezi 20 a 25 lety se na svůj životní sen rozhodne raději počkat. Pro nevěstu staršího věku je už manželství o něčem jiném než mít všechno perfektní a pak bujarou oslavu s přáteli do pěti do rána,” vysvětluje Petra Šauer ze svatební agentury Easy Wedding.

Statistiky ČSÚ také ukazují, že nejen se sňatkem, ale ani s dětmi Češi příliš nespěchají. Zatímco před šedesáti lety ženy svého prvního potomka běžně rodily v necelých 23 letech, loni průměrný věk prvorodiček přesáhl 28 let.

Počet manželství končících rozvodem podle ČSÚ v posledních letech naopak mírně klesl. Rostoucí tendenci měl až do roku 2011, kdy rozvodovost dosáhla rekordních 50 procent. Poté se ale začala snižovat a loni se dostala k přibližným 40 procentům. Průměrná délka manželství v době rozvodu se v Česku pohybuje mezi třinácti a čtrnácti roky, což je v porovnání se situací před šedesáti lety o tři až čtyři roky více.

Z dat zveřejněných ČSÚ dále vyplývá, že spolu s rostoucím věkem ženichů a nevěst začal po revoluci zároveň klesat počet sňatků. Zatímco v roce 1961 se před 50. rokem věku oženilo okolo 95 procent mužů a vdalo ještě více žen, v roce 2011 už to bylo pouze okolo 50 procent mužů a 60 procent žen.

Nejméně svateb za posledních sto let

Po dosažení minima v roce 2013 počet svateb začal zase růst. Zbrzdila ho ale pandemie, která mnoha snoubencům překazila plány. V březnu 2020 se podle dostupných údajů dokonce bralo méně než 600 párů, což je nejnižší počet březnových sňatků za posledních sto let.

„V době vyhlášeného nouzového stavu žádná svatba být nemohla, a i při rozvolňování platilo pro svatebčany striktní dodržování hygienických opatření. V Českých Budějovicích tak bylo v roce 2020 celkem 332 svatebních obřadů. Zrušeno jich bylo 140, z toho 3 registrovaná partnerství,“ uvedl primátor města České Budějovice Jiří Svoboda.

V porovnání s rokem 2019 se počet svateb v celé ČR snížil o pětinu. Celkovým počtem uzavřených sňatků se pak rok 2020 velmi blíží roku 2013, kdy do manželství vstoupilo nejméně Čechů vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám