Hlavní obsah

Nevěřím ODS, že chce transparentní politiku, tvrdí šéf pražské TOP 09

Vztahy mezi pražskou ODS a TOP 09 zůstávají napjaté. To se potvrdilo hned v úvodu nedělního diskusního pořadu na televizi Prima, kde se utkal pražský volební lídr ODS Bohuslav Svoboda a pražský šéf TOP 09 František Laudát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Svoboda, kandidát ODS na pražského primátora

Článek

Svoboda odmítl, že by ODS byla dopředu domluvená na vytvoření koalice s ČSSD. Laudát mu však odcitoval slova Svobodovy stranické kolegyně, bývalé ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové, která označila pražskou koalici ODS a ČSSD za předem narýsovanou variantu.[celá zpráva]

„Kopali jsme do zavřených dveří,“ řekl zjevně zklamaný Laudát. Svoboda však opáčil, že se znovu odvolává na „vrabce na střeše“, ale reálný důkaz neexistuje. ČSSD však podle něj nabídla ODS lepší podmínky a znovu opakoval, že tak budou moci lépe naplňovat svůj program. To se může zdát podivné, když ČSSD tvrdí to samé a říká, že radnice bude prosazovat i její program

TOP 09 také zveřejnila nabídky, aby ukázala, že podmínky ČSSD nebyly výhodnější, jak tvrdí ODS. Laudát také odmítl, že by nenáviděl ODS, jak tvrdí odstupující primátor Pavel Bém, jen nechce spolupracovat s ODS, kterou „představuje pan Hrdlička a paní Udženija a kam bude brzy patřit pan Svoboda“.

Svoboda považuje takové označení své osoby za "korupčníka" za podpásovku.  Laudát reagoval, že je to příklad Svobodovy "manipulace a chytání za slovíčka". A žádal Svobodu, aby řekl, zda pražská koalice nabídne TOP 09 většinu v kontrolním výboru na radnici, nebo ji naservíruje komunistům, aby si zajistila  jejich tři hlasy.

Svoboda odkázal na koaliční dohodu s ČSSD, která počítá pouze s nabídkou jednoho místa v radě pro TOP 09, aby podle něj dostála své opoziční roli. Laudát však tuto nabídku označil za výsměch, protože tento hlas v radě by neměl žádný význam.

Svoboda slibuje změny

Laudát zároveň dal najevo, že bez vyřešení situace v Praze - tedy bez narušení klientelismu a penězovodů - se nepodaří úspěšně řešit problémy na celostátní úrovni. Svoboda odpověděl tím, že nabídl spolupráci na prosazení změn v Praze. Bojí se, že TOP 09 bude jednání blokovat.

Laudát mu vzhledem ke stylu předchozího vyjednávání po volbách nevěří, že ODS má zájem na transparentnosti. Připomněl noční jednání na němž byla narychlo utvořena koalice ODS a ČSSD.

Svoboda ujišťuje, že dojde ke změnám na magistrátu a budou zveřejněna všechna výběrová řízení na magistrátu s celou historií.  Laudát se však obává, že Svoboda přijde k vyjedenému stolu, protože odcházející špička pražské ODS uzavřela plno dlouhodobých smluv. Svoboda prohlašuje, že žádné z těchto tvrzení není potvrzené a musí se nejprve ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám