Hlavní obsah

Neváhali a pomohli zachránit život. Zeman ocenil záchranářské počiny roku

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě předal ocenění vítězům 18. ročníku ankety Zlatý záchranářská kříž. Ta připomíná činy jednotlivců i kolektivů, kteří přispěli k záchraně života druhých, případně vykonali na tomto poli něco významného.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman předal Zlatý záchranářský kříž za nejlepší záchranářský čin roku 2016.

Článek

Za záchranářský čin laiků byla oceněna Jana Balcárková, která dokázala vyprostit řidiče z havarovaného vozu, který nedlouho poté explodoval. Mladému muži tím nepochybně zachránila život.

Ocenění získali též manželé Lenka a Miroslav Hromadovi, kteří po nehodě vyprostili z havarovaného vozu čtyři těžce zraněné osoby včetně tří dětí. Hromadová přitom byla ve vysokém stupni těhotenství. Profesionalitu jejich zásahu ocenili i záchranáři.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman předal Zlatý záchranářský kříž manželům Lence a Miroslavu Hromadovým za pohotový zásah u automobilové nehody.

V kategorii dětí a mládeže byl vybrán čin sedmileté Barbory Formánkové. Její matka měla nehodu, když vezla Barboru a její dvě sestry do školy. Barbora dokázala z auta pomoci sestrám a upoutala pozornost kolemjedoucího vozidla máváním čepice, čímž dokázala přivolat pomoc.

Mezi profesionály získal ocenění praporčík David Džoganov, který pomohl zachránit život seniorovi, který zkolaboval. Jen pár dní na to si ve svém osobním volnu všiml, že ze střechy jednoho z domů v obci, v níž bydlí, stoupá kouř. Okamžitě s vozidlem zastavil, neboť dle místní znalosti věděl, že zde bydlí starší paní. Podařilo se mu vniknout dovnitř a 77letou seniorku, která si požáru nevšimla, vyvedl z hořícího objektu ven.

Velkou duchapřítomností a obětavostí si ocenění vysloužil i Milan Zadrobílek, který zachránil z havarovaného vozu ročního chlapce, který měl velmi vážně poraněnou krční tepnu a byl v kritickém stavu. Dítě se díky němu podařilo zachránit.

Čestné uznání fence křížence

Čestné uznání získala i fenka křížence Malina. Týrané zvíře, které přišlo o jedno oko, si z útulku vzala nevidomá Zdeňka Koldová, která trpí diabetem. Zvíře naučila rozeznávat blížící se záchvaty hypoglykemie a hyperglykemie a Malina ženě pomáhá i s orientací.

Jedním z dalších oceněných byl i prezidentův jmenovec plukovník ve výslužbě Miloš Zeman, který stál u zrodu chemického vojska a nadto se věnoval problematice civilní ochrany.

A oceněni byli i další jednotlivci a kolektivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám