Hlavní obsah

Netřídíš? Zaplatíš. Poplatky za komunální odpad se mají zvýšit lidem i obcím

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K většímu třídění odpadů mají lidi motivovat nová pravidla v odpadovém zákoně. Předloha, která v pátek ve Sněmovně prošla prvním čtením, razantně zvyšuje poplatek za ukládání komunálního odpadu a počítá s koncem skládek až v roce 2030.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skládky měly původně skončit už v roce 2024, termín se ale odsouvá o šest let. Výrazně však má vzrůst poplatek za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky, ze současných 500 korun za tunu až na 1850 korun v roce 2030.

Pokud ovšem bude obec schopna vytřídit stanovené procento odpadu (od 35 procent v roce 2019 až po 75 procent v roce 2027), bude za ukládání zbytku platit mnohem nižší částky, v řádu stokorun.

Hrozí nepředstavitelná katastrofa, varují Polsko kvůli toxické skládce na dně Baltu

Evropa

Zvýšit by se měl i nový maximální poplatek za černé popelnice. V současném systému mohou obce účtovat maximálně 1000 korun, nově by se měl poplatek zvýšit až na 1200 korun.

Hlavním cílem zákona je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) podpořit recyklaci a třídění odpadů a zmenšovat podíl odpadu, který putuje na skládky. Brabec řekl, že předloha zavádí systém „zaplať podle toho, co vyhodíš“.

Není to srozumitelné, varovala Černochová

I přesto, že poslanci pustili předlohu do druhého čtení, se k ní sešla řada připomínek. Poslankyně Jana Černochová (ODS) například kritizovala, že rozsah nové odpadové legislativy je neúměrný a návrh je nesrozumitelný a nepřehledný.

„Návrh nové odpadové legislativy je více než 2,5krát obsáhlejší než stávající právní úprava. A není to způsobeno množstvím ustanovení z Evropské unie, ale řadou návrhů českých úředníků, jak už to tak bývá zvykem, které jsou nad rámec požadavků Evropské unie,“ upozornila Černochová.

Češi patří mezi evropské premianty v třídění plastů

Ekonomika

Kritizovala i výši sankcí. „Obce se mají motivovat, nikoli trestat,“ prohlásila.

Podle poslance Václava Klause ml. se z recyklování stává náboženství.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase kritizovala odsun konce skládek z roku 2024 na rok 2030. Podle ní by skládky měly skončit mnohem dřív. „Není žádný důvod, aby se nedodržel ten termín 2024, budu navrhovat, aby se to neprodlužovalo o dalších šest let,“ řekla Novinkám Pekarová.

Předlohu, ke které se evidentně sejde velká řada pozměňovacích návrhů, nyní posoudí výbory. Poté bude následovat druhé a třetí čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám