Hlavní obsah

Neprodleně Babiše odvolejte, vyzvala prezidenta ODS

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna by měla vyzvat prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně dodržoval ústavu a ministra financí Andreje Babiše neprodleně odvolal, představila ODS usnesení, které bude chtít na středeční mimořádné schůzi Sněmovny schválit. Poslanci by podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy měli konstatovat, že Babiš veřejně lhal a zneužíval média ke kompromitaci politických soupeřů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Kauza nahrávek ukazuje, proč Andrej Babiš nemůže být členem žádné další vlády. Doufáme, že Miloš Zeman navzdory mocenskému paktu, který má s ministrem financí, akceptuje legitimní návrh premiéra a Andreje Babiše bez zbytečných průtahů odvolá z vlády,“ řekl Fiala. Tajné nahrávky podle něj ukázaly, že Babiš ovlivňoval svá média a zneužíval je k pečlivě dávkovaným útokům na své politické soupeře.

„Získal také tajné informace z vyšetřování a plánoval je využít v politickém boji. Toto není přístup odpovědného politika. Nepodporujeme tajné nahrávky a vpády do soukromí, ale nemůžeme ignorovat jejich závažný obsah,“ uvedl Fiala.

Pak přečetl usnesení ve dvou bodech: „Poslanecká sněmovna konstatuje, že ministr financí Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních opakovaně lhal a zneužíval média k dehonestaci svých politických soupeřů. Poslanecká sněmovna vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby při výkonu své politické funkce důsledně dodržoval Ústavu ČR.“

Přidávají se i další strany

K mimořádné sněmovní schůzi se přidala i opoziční TOP 09. „Bylo potvrzeno, že Andrej Babiš manipuluje redakcemi, o kterých slíbil, že budou nezávislé. Neváhá používat policejní spisy ke kompromitaci svých politických protivníků. V civilizované zemi by každý jeden z těchto kroků stačil k odstoupení nejen z funkce ministra, ale i z veřejného života,“ oznámil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

„Jsme přesvědčeni, že je povinností Poslanecké sněmovny, aby se jasně vyjádřila, co je a co není únosné ze strany vysokého ústavního činitele,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Do České republiky patří evropské zásady politické kultury, a je na Sněmovně, aby tyto standardy hájila,“ dodal.

Program mimořádné schůze podpoří i opoziční KSČM. Šéf komunistů Vojtěch Filip ale ODS připomněl, že za vlády expremiéra Petra Nečase bývalý prezident Václav Klaus též zdržoval odvolání ministra školství za Věci veřejné Josefa Dobeše, a ODS tehdy mlčela. „Vyzývat nyní prezidenta Zemana mi přijde předčasné a nemístné,“ uvedl Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám