Hlavní obsah

Nenechte se zneužít manipulátory, reaguje Rakušan na demonstrace

Ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti se středečními protesty proti vládě vyzval, aby se lidé nenechali zneužít manipulátory nabízejícími jednoduchá a nerealistická řešení.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze 28. září 2022

Článek

„Strach lidí v nejisté době je pochopitelný. Lži a manipulace, které přirozené obavy posilují, ale jednoznačně odsuzuji. Vláda jasně ukázala, že i v době energetické krize se o české občany postará. Prosím, nenechejte se zneužít manipulátory, kteří na náměstích nabízí jednoduchá, ale nerealistická řešení důsledků války rozpoutané a vedené Putinem proti celé Evropě,“ uvedl Rakušan na Twitteru.

Reagoval tak na středeční protivládní demonstrace, které se konaly po celé české republice. Na té největší v Praze se sešly desítky tisíc lidí.

Demonstrace v Praze obrazem

Domácí

Organizátoři i účastníci dávali najevo nespokojenost s vládou a také zastávali smířlivější postoj vůči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina – chtěli například aby Česko přestalo podporovat Ukrajinu v boji s okupanty nebo aby si vyjednalo s Ruskem, které válku začalo, výhodné dodávky plynu.

Organizátoři pražského protestu uvedli, že 10. října jdou za prezidentem Milošem Zemanem, kterého požádají o odvolání vlády Petra Fialy a vyhlášení předčasných voleb. Odkazují se přitom na Ústavu a její paragraf 62, podle kterého hlava státu „jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi“.

Desetitisíce lidí v Praze opět demonstrovaly za „Česko na 1. místě“. Hymnu zpíval Ortel

Domácí

Pořadatelé také vyzvali poslance, aby vystoupili ze svých stran, nechali si mandát a pracovali jako nezávislí „přímo pro český národ“.

Další protest na Václavské náměstí svolávají na 28. října.

Foto: ČTK

Šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám