Hlavní obsah

Nemůžeme dostávat stejné příjmy jako předtím, řekl exprezident Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus v televizi Prima v neděli tvrdě zkritizoval plánovaný rozpočet se schodkem 500 miliard. Pustil se i do programů pomoci, které podle něj jen uměle udržují pracovní místa, jež už de facto neexistují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Článek

„Nemůžeme dělat, že se nic neděje, nemůžeme dostávat stejné příjmy jako předtím,“ řekl Václav Klaus. Zmínil, že v USA stoupla nezaměstnanost z čtyři na 14 procent, zatímco u nás jen o necelého půl procentního bodu a nedosáhla ani čtyř procent.

„Program antivirus fiktivně chrání pracovní místa,“ sdělil Klaus, podle něhož jde o fiktivní vytváření zdání, že pracovní místa dál existují, „to není záchrana pracovních míst, to je fiktivní záchrana určitých lidí, že ještě mají dojem, že své pracovní místo mají, i když visí ve vzduchoprázdnu.”

Klaus vysvětlil, proč ČR zasáhne krize silně: „Jsme nejprůmyslovější ekonomikou v Evropě. U nás je z celé EU největší procento lidí zaměstnaných v průmyslu.“ Pustil se do ekonomů, kteří predikovali pokles v řádu desetin procent nebo procent a zmínil, že propad HDP odhadoval na patnáct až dvacet procent: „Kéž bych se v čísle 15 nebo 20 procent mýlil, dal bych se na modlení. Poslední tvrdá data máme z průmyslu z dubna, tam je pokles o 33,7 procenta.“

„Mám obavu, že pokles bude opravdu větší,” dodal s tím, že je evidentní, že stoupne i nezaměstnanost. Zmínil, že to tak zatím jen nevypadá, protože se „zatím vše dofinancovalo a profinancovalo”.

Dluhy budou  splácet vnuci našich vnuků

Vládní programy pomoci kritizoval: „Jestli si myslí, že se tudy proplatíme k prosperitě, tak to se mýlí.“ Zcela však plán pomoci neodmítl, to by ale musely být poslední rozpočty přebytkové: „Kdyby stát měl schovány peníze a měl je připravené, kdyby si dělal nějaké zásoby, kdyby v posledních pěti šesti letech mimořádného úspěšného růstu neměl každou chvíli v rozpočtu dluh, pak by je mohl v tuto chvíli vydávat.“

Komunisté podpoří rekordní schodek státního rozpočtu

Domácí

„Nekritizuju první úlek a první reakce státu, ale myslím si, že už to trvalo dlouho a mělo to být vystřídáno systémovými opatřeními a ne zalepováním děr,“ dodal Klaus.

„To, co se děje teď, je pro mě konec světa," řekl bývalý prezident o plánovaném deficitu, který označil za plýtvání penězi, které nic nevyřeší: „My pouze rozvrátíme své finance. Způsobíme, že dluhy budou splácet nejen naše děti a vnuci, ale i vnuci našich vnuků. To je pro mě naprosto nepřijatelné."

Podotkl, že za ekonomické transformace na počátku 90. let, kdy se HDP také propadl, hospodařila Česká republika s vyrovnaným rozpočtem. Klaus tehdy působil jako ministr financí a pak jako premiér.

Zmínil přitom článek, podle kterého se „z té obrovské sumy 450 miliardy, zatím bylo vydáno 0,04 procenta“.

Pustil se i do plánu EU na ozelenění ekonomiky. „To je snaha EU vmísit se do hry. Plán je koncepčně nesmyslný jako celek.“ Zmínil odpor premiéra Andreje Babiše k plánu: „Má výhrady, že Česká republika bude čistým plátcem a ne příjemcem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám