Hlavní obsah

Nemocnicím chybí pravidelní dárci krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice hledají nové dárce krve, kterých mají dlouhodobě nedostatek. Mobilizovat se snaží nové zájemce ještě před létem, než odjedou na dovolenou. Před létem počty dárců běžně klesají, ale potřeba krve, která může zachránit životy, nikoliv. V České republice je registrováno asi 250 tisíc pravidelných dárců krve, podle Českého červeného kříže s odkazem na odborné odhady je avšak potřeba minimálně o 50 tisíc dárců víc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pravidelně už skoro 20 let chodí darovat krev nebo krevní plazmu do fakultních nemocnic osmačtyřicetiletý Martin Marek z jižní Moravy. „Proč to dělám? Pomáhám tím lidem a onkologickým dětem, pro které se z toho pak mohou vyrábět třeba léky,“ řekl Právu věrný dárce. Zdůraznil, že za to žádnou odměnu nepobírá. Jen si každoročně nechá darování krve odepsat z daní. Za odběr se z daňového základu odčítají 3000 korun.

Už několik let dochází pan Marek pravidelně do FN v Brně, která má největší transfuzní a tkáňové oddělení v republice. Jako krizové centrum drží rezervy i pro Vysočinu a Jihomoravský kraj. Podobně se před létem tenčí zásoby krve pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). „Při velkých úrazech nebo autonehodách může člověk akutně potřebovat až stovky transfuzních jednotek, tedy pomoc stovky dárců krve,“ upozornila nemocnice na sítích.

FOTO: Trocha krve pro dobrý účel

Domácí

Chybí hlavně krevní skupiny 0 a A, a to jak u takzvaně Rh negativních, tak pozitivních. Ačkoliv má VFN v registru téměř 10 tisíc pravidelných dárců, zdaleka to nestačí. Potřeba by bylo další pět až osm tisíc, aby byly zajištěny stabilní zásoby i pro další nemocnice.

Za kávu i odvoz

Oslovit nové pravidelné dárce se v rámci Světového dne dárců krve, který připadá na dnešek 14. června, nemocnice snaží pohoštěním a kávou zdarma, zajištěním dopravy do odběrového centra i zpět nebo třeba vydáním certifikátu.

Státy ruší přísná omezení pro homosexuální dárce krve. Ledy prolomil koronavirus

Zahraniční

Muži mohou darovat krev jednou za čtvrt roku, ženy jednou za čtyři měsíce. Dočasně by měli darování vynechat lidé po nachlazení nebo průjmu, půl roku po tetování nebo měsíc po klíštěti. Omezení platí i pro ty, kdo přicestovali ze zemí s výskytem západonilské horečky nebo malárie.

Reklama

Výběr článků

Načítám