Hlavní obsah

Nemocnice ve Vrchlabí naoko splnila požadavky VZP, pokutu nedostane

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRCHLABÍ

Nemocnice ve Vrchlabí vyhrála první kolo sporu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Ignorace výběru regulačních poplatků za ambulantní a nemocniční péči pro děti a mládež do 18 let vrchlabským rebelům prošla.

Foto: Jaroslav Prouza, Právo

Vladimír Dryml s maskotem přezdívaným Julda.

Článek

Pojišťovna vyhrožovala soukromé zčásti německé nemocnici až padesátitisícovou pokutou, pokud do deseti dnů nedoloží naplnění litery zákona. Sankce ovšem díky nemocnicí chytře využité skulině v zákoně o poplatcích k zlosti úředníků ministerstva zdravotnictví vyšuměly do prázdna.

Ačkoliv zmiňované poplatky nadále nevybírá a vybírat nebude, nemocnice v požadované lhůtě VZP ve středu papírově doložila pravý opak. Úředníkům pojišťovny připravených zahájit s nemocnicí správní řízení nezbylo, než za sebou tiše zavřít dveře.

"Situace se oproti nedávné minulosti radikálně změnila. Ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml prokázal v souladu s evidencí všech ošetřených pacientů, že požadované regulační poplatky byly podle zákona vybrány. Včetně dětí a mládeže do 18 let věku. Pojišťovna tedy upustila od správního řízení," konstatoval ve čtvrtek mluvčí VZP Jiří Rod.

Vlk se nažral a koza zůstala celá

Nemocnice mladistvé pacienty nadále neinkasuje. Peníze, které beztak zůstávají zdravotnickému zařízení, však pojišťovnou požadovanou účetní kolonku ve stanovené výši plní. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Nemocnice sponzorující sama sebe splnila z pohledu úřadů zákonnou povinnost.

"Poplatek byl úředně zaplacen, a je jedno kým. Ministr Julínek zaštítěný premiérem Topolánkem svým systémem regulačních poplatků dokázali, že jsou opravdu jedničky," směje se ředitel vrchlabské nemocnice Dryml.

"Něco jiného by bylo, kdyby poplatky šly jako v řadě vyspělých zemí zpět do systému zdravotnictví. Tam bychom narazili. Takto se finance pouze přesunou v rámci organizace," podotkl už vážně Dryml.

Ministerstvo zdravotnictví považuje krok vrchlabské nemocnice za protiprávní kličku jak obejít zákon. "Záleží na výkladu právníků. Zákon ukládá poplatky vybírat a platit," reagoval ministerský mluvčí Tomáš Cikrt podsouvající Drymlovi politikaření za účelem získat hlasy pro kampaň do Senátu, kam letos kandiduje za ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám