Hlavní obsah

Nemocného bezdomovce si posílalo pět institucí

– PARDUBICE
Právo, ČTK, ner

Asi padesátiletého bezdomovce se zahnívajícími končetinami si v Pardubicích posílaly mezi sebou záchranka, nemocnice, poliklinika, policie a azylový dům. Všechny instituce tvrdí, že do jejich péče takový případ nespadá. Sociální nezisková organizace SKP-Centrum chce na zdravotníky podat trestní oznámení pro nehumánní a neetický přístup k nemocnému.

Článek

Ve čtvrtek muže přivezla záchranka do pardubické nemocnice na chirurgickou ambulanci. "Lékařka ho vyšetřila a zjistila, že neprodělal žádné náznaky traumatu a není důvod k hospitalizaci, pouze sociální, což nemocnice nemůže poskytovat," řekla mluvčí Krajské nemocnice Pardubice Ivana Faiklová.

Bezdomovec po propuštění zůstával v čekárně, zápach jeho ran nemohli ale čekající snést. Muže proto vyvedla přivolaná bezpečnostní služba. Znovu se objevil v pátek, personál nemocnice proto požádal policii, aby mu pomohla při jeho převozu nejdříve na polikliniku, a když tam neuspěl, dál do azylového domu. "Policie transport odmítla, sanitku jsme nemohli použít, byla by na několik hodin vyřazená z provozu. Nakonec jsme muže naložili na nákladní vůz. Je pravda, že to bylo možná neetické, ale jiné řešení nebylo," vysvětlila Faiklová.

"Byl k nám přivezen nemocný muž se zahnívajícími dolními končetinami, z nichž vylézali červi. Azylový dům není zdravotnickým zařízením a muž zjevně vyžadoval lékařskou péči. Během diskuse nechal personál nemocnice muže ležet na chodníku jako kus nábytku," uvedla sociální pracovnice azylového domu Ivana Fajmonová.

Muž nakonec skončil na kožním oddělení pardubické nemocnice. "Takový případ je tu každou chvíli," přiznala Právu v pátek navečer spontánně sestra na kožním oddělení pardubické nemocnice. Pacient byl údajně přeložen na uzavřené infekční oddělení, kde sestry v nepřítomnosti primáře odmítly poskytnout jakékoliv informace.

Nemocnice říká, že případ je spíš sociální

V prohlášení nemocnice hovoří tisková mluvčí o převozu muže do azylového domu. "Nemůžeme se vyjádřit k důvodu, proč byla očista v azylovém po příjezdu muži odmítnuta, zřejmě pracovnici zaskočil stupeň zanedbanosti muže, ačkoliv byla sociální pracovnicí předem o jeho stavu informována a KNP poskytla i čisticí prostředky."

"Je pravdou, že transport byl řešen personálem KNP improvizovaně, ale stalo se tak až po vyčerpání všech standardních možností," dodává v prohlášení ředitel KNP Jan Feřtek prostřednictvím mluvčí Faiklové.

"Pacient byl přijat na kožní odd., ačkoliv jeho zdravotní stav hospitalizaci přímo nevyžadoval. Jeho hospitalizace má především sociální charakter. V dané chvíli řešíme náhradní oděv pro tohoto pacienta, abychom jej mohli propustit."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám