Hlavní obsah

Nemoc na Slovensku se prodraží

– PRAHA
Novinky, Václav Pergl

Kdo pojede na Slovensko ať už na dovolenou nebo služebně a bude tam potřebovat akutní zdravotní péči nebo léky, musí počítat s tím, že bude platit poplatky, které naši sousedé zavedli. A to i přesto, že oboustranná péče je zajištěna mezistátní Smlouvou o poskytování a úhradě zdravotní péče a neměli bychom platit nic.

Foto: Petr Lerch & Stanislav Chvátal
Článek

"Je to nemilé, ale je to tak. Slováci poplatky zavedli od června a platí se za služby související s poskytováním zdravotní péče. Řádově jde o desetikoruny. Slováci je platí z ruky do ruky v hotovosti a žádná pojišťovna jim je neproplácí. Našim občanům je zpětně také nikdo neproplatí," řekl v neděli Právu Jiří Suttner, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Slováci v Česku nic nehradí

Podle Suttnera se jedná o nevyvážený stav. "Pokud totiž Slováci přijedou do ČR a budou zde akutně ošetřeni na základě uvedené smlouvy, žádné poplatky platit nebudou, protože u nás zavedeny nejsou."

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme Právu řekl, že "ministryně Marie Součková o tom bude jednat se slovenskou stranou." Než se však záležitost vyřeší, Češi poplatky platit musejí. "V případě čerpání povolené lázeňské péče na Slovensku činí platba za služby související sposkytováním zdravotní resp. lázeňské péče 50 Sk za den," upozornil Suttner.

Kolik zaplatíme? (ve slovenských korunách)
Částkaza co
50,00denně za služby spojené s poskytováním ústavní péče (maximálně za 21 dní)
20,00za návštěvu ústavní pohotovostní služby
20,00za každou návštěvu ambulantního lékaře primární péče včetně stomatologa a lékařské služby první pomoci
20,00za každou návštěvu ambulantního lékaře sekundární péče
2,00za jeden kilometr jízdy z a do zdravotnického zařízení
20,00za výdej léků předepsaných na jednom lékařském předpisu
20,00za výdej prostředků zdravotnické techniky předepsaných na jednom lékařském poukazu

Dodal, že "zdravotní pojišťovny tyto částky za související služby nemohou následně proplatit." Doporučil při cestě na Slovensko uzavřít cestovní zdravotní připojištění a nespoléhat se na mezinárodní smlouvu. "V takovém případě se vše hradí z něj a pojištěnec neplatí nic," uvedl Suttner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám