Hlavní obsah

Německý řád nepochodil u Ústavního soudu, pozemky na Bouzově nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, tzv. Německý řád, nemá nárok na pozemky v části hradu Bouzov. Rozhodl tak Ústavní soud, když zamítl stížnost řádu. Ten tvrdil, že došlo k majetkové křivdě, protože pozemky prý byly v roce 1945 zkonfiskovány neplatně. Řád se v minulosti marně domáhal i samotného hradu Bouzov.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hrad Bouzov

Článek

Pozemkový úřad v nynějším sporu zasazeném do církevních restitucí nevydal pozemky především proto, že právní předchůdce řádu, tedy Řád německých rytířů, řádně nepožádal příslušný soud po druhé světové válce o vrácení pozemků. Kvůli stejnému důvodu se řád nedomohl ani vrácení hradu.

Z rozhodnutí justice plynulo, že majetek řádu zabavili nacisté a řád se po válce nedomáhal vrácení zákonným způsobem. Vzhledem k tomu, že řád tak pozbyl vlastnictví už před únorem 1948, odmítl stát v květnu 2014 památku vydat v církevních restitucích.

Řád ve své stížnosti tvrdil, že poválečnou restituci znemožnila v únoru 1948 nastupující komunistická moc. Podle senátu se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem ale nedošlo v případu k porušení práva řádu. Soudci sice uznali, že konfiskační vyhláška se na pozemky nevztahovala, ty však byly s celým hradem převzaty státem v roce 1947.

Stinné stránky Bouzova, německé komando na konci války vyvraždilo a vypálilo Javoříčko

Tipy na výlety

„Toto právní jednání nebylo zpochybněno ani před nástupem komunistické moci, ani poté, a je pro posouzení věci Ústavním soudem rozhodné. K tomuto – slovy restitučních zákonů – odnětí majetku právnímu předchůdci stěžovatelky (České provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě) došlo tedy ještě před rozhodným restitučním datem 25. 2. 1948. Současné církevní restituce se na ně proto nevztahují,“ zdůraznil David.

Soudci připustili, že nedemokratické prvky byly přítomny v jednání orgánů veřejné moci Československé republiky ještě před únorovým převratem. „Nynější restituční předpisy však zvolily jako hranici pro uplatnění restitučních nároků období totality od 25. 2. 1948 a na tom již nelze nic změnit. Pro období předcházející rozhodnému datu platí nadále dříve vyslovený závěr Ústavního soudu, že řád minulosti nemůže být postaven před soud řádu přítomnosti,“ dodal David.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám