Hlavní obsah

Někteří učitelé dostanou doplatek až po Vánocích

Právo, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Školy dodatečně dostanou od ministerstva školství 71 miliónů korun, které jim chybí na část čtrnáctých platů. Někteří učitelé se ale k penězům dostanou až po vánočních nákupech. Ministerstvo trvá na tom, že krajům poslalo peněz dost. Nedostatek vznikl podle úřadu proto, že školy zaměstnávají víc kantorů než je třeba.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Přesto se ale šéfka resortu Petra Buzková po úterním jednání se školskými odbory rozhodla, že její resort chybějící peníze školám pošle, aby ředitelé nemuseli kvůli 14. platům snižovat odměny.

Pokud by ministerstvo nepřidalo, každý zaměstnanec školy by mohl mít průměrně o 130 ale v některých případech i o 500 korun hrubého méně. Teď by ale ředitelé škol měli dostat tolik peněz, aby mohli vyplatit 14. platy ve výši slíbených 25 procent měsíčního platu, aniž by museli snižovat odměny.

Protože ale peníze na kraje doputují teprve do 10. prosince, do škol dorazí nejspíš až po výplatě, která půjde učitelům na konta a do peněženek již v příštích dnech. Může se tedy stát, že část odměn zaměstnanci škol dostanou až v lednu, ve výplatě za prosinec.

"Ministryně zhodnotila výsledky hospodaření. V souvislosti s tím, že úřad ušetřil určité prostředky - mimo jiné reorganizací pedagogických center - rozhodla, že 71 miliónů pro školy uvolníme," řekla ve středu Právu Lubomíra Černá z tiskového odboru úřadu.

Podle šéfa odboru ekonomické sekce resortu Zdeňka Bernarda tak úřad omezí dopad toho, že školy nesplnily úkol snížit počty lidí o dvě procenta, jak předurčila reforma veřejných financí. Pracuje tam podle něj o 1200 lidí víc než by mělo. Ti spotřebovali 200 miliónů korun, tvrdí Bernard.

"Ministryně nás na to upozornila, nicméně jsme se dohodli, že je důležité, aby ředitelé nemuseli 14. platy vyplácet na úkor odměn. Bude to dobrý krok, aby se v závěru roku zbytečně nejitřily emoce," řekl šéf školských odborů František Dobšík. Podle něj je ale možné, že peníze dojdou až v závěru roku a pak by tedy část odměn ředitelé vyplatili až v lednu.

Školy si zatím půjčí z výplat

Prostředky chybějí ve většině krajů ČR, ale největší problémy mají v Moravskoslezském, kde schodek dělá 11 miliónů korun, a v Jihomoravském kraji, kde činí 6,5 miliónu korun.

Šéfka jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová navíc tvrdí, že v kraji propustili o 650 lidí víc než měli stanoveno, a i tak jim peníze chybějí. Do té doby, než peníze z ministerstva přijdou, budou si školy muset pomoci samy, protože kraje už nemají žádné finanční rezervy.

Bernard z ministerstva ale tvrdí, že ředitelé mají na odměny dost velkou rezervu, a to ve výši jedné miliardy. Na jednoho učitele tak průměrně připadá 5600 korun.

"Navíc, pokud od nás budou mít garanci, že peníze dojdou, mohou si na odměny zatím vypůjčit peníze z platů, které se budou vyplácet až v lednu. A do té doby prostředky určitě budou mít," dodal Bernard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám