Hlavní obsah

Někteří novoměstští podnikatelé mají z šampionátu v biatlonu obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Město na Moravě

Přípravy na mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě v těchto dnech vrcholí. Akci přivítá v úterý večer velká show v novoměstském centru. Ale také velká dopravní omezení v celé oblasti. Ta vzbuzují u podnikatelů obavy a trápí je i termín. Šampionát totiž obsadil penziony zaručené klientele a je otázka, zda ji fandové biatlonu nahradí.

Foto: Jana Pechová, Novinky, Právo

Dopravních omezení bude opravdu hodně. Na jejich instalaci potřebovali pracovníci dopravního značení celý víkend

Článek

Na kamionech dorazily v sobotu na Vratislavovo náměstí komponenty pódia pro velkolepou show. Jeho montéři se tak stali prvními zákazníky zdejších podnikatelů. Zda je budou následovat i návštěvníci šampionátu, je však velký otazník.

„Jsme sami zvědaví, jak to dopadne,“ uvolil se k vyjádření Stanislav Hlavatý z cukrárny U Janovských. V čerstvé paměti má minulý šampionát, kdy se centrální náměstí uzavřelo pro dopravu. Dopad tehdejších opatření na zdejší provozovny byl drtivý.

„Totální krach,“ shrnul Hlavatý. Doufá, že letos to bude jinak. I tak totiž pro část zdejších podnikatelů není špičkový sportovní podnik zrovna sázkou na jistotu.

V termínech chybí logika

„Nechápu už to, proč ve stejném termínu mají jarní prázdniny Praha i Brno,“ popsal Stanislav Hlavatý. Novoměstsko jako destinace přitažlivá pro obě velkoměsta proto přichází o část spolehlivé klientely. Všichni zájemci se sem prostě nevejdou. „Je nepříjemné, že se to sešlo,“ konstatoval podnikatel.

„Na biatlon se hrozně těšíme,“ bez zaváhání unisono vychrlil celý kolektiv pekařství U Slonků. Měli ale upřímně na mysli sport jako takový. I tady dali najevo obavy z následků organizace celého podniku. „Připraveni jsme, bude-li potřeba, za hodinu máme plné regály. Ale nevíme, co od toho čekat,“ přiznala Hana Slonková.

Největší problém je doprava

Radnice se totiž dušuje, že náměstí letos dopravně přístupné bude. „Omezení bude jen na stavbu pódia. Jinak bude náměstí průjezdné,“ tvrdí starosta Michal Šmarda (SOCDEM). Jak přitom dodal, řešení dopravního rébusu, plynoucího z obrovského množství aut, bohužel komplikuje počasí: k parkování se nedají využít nezpevněné plochy. Auta tak budou muset zabrat větší část silnic než v příznivější variantě.

Otázka tak je, kolik návštěvníků bude mít obecně chuť trávit v Novém Městě víc času, než kolik jim sebere doprava. „Výhodou by mohlo být, že tentokrát jsou závody vesměs odpoledne,“ vypíchnul starosta rozdíl s minulým šampionátem, který místním lidem komplikoval i cesty do práce.

Nové Město na Moravě má neúnavného zpovědníka Fanouše. Díky biatlonu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám