Hlavní obsah

Některé děti nemají mezi vrstevníky kamarády, svěřit se mohou dospělému příteli

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Mít přítele, kterému se člověk může vyzpovídat a trávit s ním volný čas, je pro někoho všedností. Ani si neuvědomujeme, že pro některé děti se sociálním či zdravotním znevýhodněním může být občas velmi těžké zapojit se do kolektivu a najít si kamaráda.

Foto: Ivo Dostál

Dobrovolník Ivo se svým mladším kamarádem nejraději jezdí na výlety mimo Prahu.

Článek

Právě proto existuje program Pět P, který je založen na přátelství dítěte s dospělým dobrovolníkem. Dobrovolník ve vztahu funguje jako „velký bratr nebo sestra“ a jednou týdně spolu s dítětem tráví odpoledne, chodí na výstavy nebo třeba do bazénu.

Jako dobrovolník pomáhá 11 let Ivo Dostál. „Začal jsem na vysoké škole. Chtěl jsem nějak pomáhat a tohle mi přišlo jako dobrá šance. Nepotřebujete k tomu žádné vzdělání ani fyzickou zdatnost, můžete být totiž sám sebou,“ vysvětluje.

Děti jsou většinou ze sociálně slabších rodin, chybí jim rodič nebo si třeba hůře hledají kamarády. Program spočívá právě v navázání vztahu, děti tak najdou někoho, komu se můžou vypovídat. „S dobrovolnicí Péťou mě nejvíc baví vyrábět hezké věci a jezdit na výlety. Jsem moc rád, že ji mám,“ svěřuje se Honza zapojený do programu.

Jako rovný s rovným

„Dobrovolníci se s nimi baví jako rovný s rovným, proto jim děti kolikrát řeknou věci, které neřeknou doma ani učitelům,“ vysvětluje Olga Sozanská, spoluzakladatelka organizace Hestia, pod kterou program Pět P spadá.

„Děti jsou otevřeny každému přátelství, často nemají moc kamarádů vzhledem k tomu, že vrstevníci si z nich dělají legraci. Mají radost, že se o ně někdo zajímá a že se pravidelně můžou s někým scházet,“ myslí si Dostál.

Po dobu svého dobrovolnictví měl tři funkční vztahy. „Nyní mám romského klučinu, je mu třináct a je trochu hyperaktivní. Většinou jezdíme na výlety mimo Prahu, kde si oba odpočineme v přírodě. V zimě budeme chodit do aquaparku nebo třeba na bowling,“ popisuje Dostál.

Dobrovolník rodiče nenahrazuje

Do programu, který v Česku funguje už 15 let, děti kolikrát hlásí i rodiče nebo přicházejí na doporučení pedagogicko-psychologické poradny. „Dobrovolník však nemá nahrazovat rodiče ani sociální pracovníky,“ sdělila Sozanská.

Podporu někdy však potřebují i sami dobrovolníci. „Poprvé v životě se přes rodinu dítěte setkají s alkoholismem, kriminalitou nebo drogami, proto jsou pod supervizí,“ vysvětlila Sozanská.

V rámci programu nyní vznikla benefiční výstava, na které si lidé mohou zakoupit kresby dětí z Pěti P. Koná se v kavárně Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a potrvá do konce prosince. „Máme asi 25 obrázků, menší stojí tři sta korun, větší potom pět set. Veškeré dary využijeme na rozvoj programu Pět P, abychom mohli dát šanci více dětem i dobrovolníkům“ uvedla Barbora Novosadová z organizace Hestia.

Foto: Hestia

Jeden z obrázků benefiční výstavy programu Pět P

Pět P je určen dětem ve věku 6 až 15 let, v současnosti je v Praze kolem sedmdesáti dvojic. „Program funguje celorepublikově, celkově jím už prošlo několik tisíc dobrovolníků a dětí,“ informovala Sozanská.

Nezisková organizace Hestia se věnuje podpoře dobrovolnictví a je financována z Evropské unie, Hlavního města Prahy, městských částí nebo darů od jednotlivců a firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám