Hlavní obsah

Nejvyšší stavba v Česku má jít k zemi. Místní chtějí vysílač zachovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z okolí středočeských Liblic se obávají, že by mohli přijít o dominantu v podobě rozhlasových vysílačů. Dvojice stožárů tyčící se u Českého Brodu je s výškou 355 metrů nejvyšší stavbou v zemi, ale v souvislosti s přechodem na digitální vysílání pro ně České radiokomunikace nemají využití.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vysílač Liblice.

Článek

„Zatím nevíme, kdy to bude, ale někteří majitelé pozemků pod vysílačem dostali v červnu žádost o souhlas s odstraněním stavby,“ řekla Ivana Havlínová za Spolek přátel obce Liblice, který organizuje petici proti stržení stožárů.

Stožáry jsou podle ní viditelné z velké dálky. „Je nám jasné, že jejich údržba je nákladná, ale my uděláme vše pro to, aby odsud nezmizely, možná by mohly mít ještě jiné využití,“ doplnila.

Podle mluvčí Českých radiokomunikací Anny Tůmové zatím konečné rozhodnutí není. „V tuto chvíli nemáme ještě finální rozhodnutí. Stále probíhají jednání s úřady a institucemi o možnostech dalšího provozování objektu. Snahou je najít vhodné řešení pro zachovaní stavby,“ řekla.

Údržbář v oblacích potřebuje ke své práci i lezecký výcvik

Věda a školy

Případné záložní využití liblického vysílače projednával na květnové schůzi také senátní výbor pro obranu a bezpečnost. „V současnosti spravují České radiokomunikace celkem devět vysílačů, přičemž z vysílače Liblice by bylo lze pokrýt území celé ČR, a to i v případě výpadku elektřiny,“ uvádí usnesení výboru. O dalším využití by mohla jednat vláda.

Analogové rozhlasové vysílání by například mohlo být efektivním záložním řešením pro komunikaci mezi státem a občany v případě mimořádné bezpečnostní situace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vysílač Liblice.

Rozhlasový vysílač Liblice B se dvěma stožáry byl postaven v roce 1976 jižně od Liblic, nahradil původní vysílač Liblice A ze 30. let vysoký 150 metrů. Stožáry původního vysílače dosloužily v roce 1974, jejich věže byly zlikvidovány v roce 2004.

Nejvyšší stavby v ČR
1.Vysílač Liblice355 mStředočeský kraj
2.Vysílač Krašov347 mPlzeňský kraj
3.Vysílač Kojál339 mJihomoravský kraj
4.Komín Prunéřov301 mÚstecký kraj
5.Komín Chvaletice300 mPardubický kraj

Liblický vysílač byl nejvýkonnějším rozhlasovým vysílačem v pásmu středních vln v Česku, pokrýval i oblasti mimo střední Čechy. Povinnost zajistit analogové středovlnné rozhlasové vysílání, pro něž má Česko rozvinutou infrastrukturu, skončila v Česku na konci loňského roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vysílač Liblice.

Anketa

Měl by být nepotřebný vysílač v Liblicích zbourán?
Ano
32,3 %
Ne
67,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11243 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám