Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil amnestii pro soudce Berku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že se justice bude muset znovu zabývat šíří amnestie v kauze údajných podvodů, za nimiž stál ústecký konkurzní správce Jiří Berka. Ve středu na to upozornila Česká televize.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jiří Berka během líčení před Krajským soudem v Táboře. Archivní snímek

Článek

Dovolání k NS před časem podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jenž nesouhlasil s částečným zastavením stíhání Berky a bývalých konkurzních správců Daniela Thonata a Lubora Kindla. Právníci Thonata a Kindla se naopak domáhali úplného zastavení stíhání. [celá zpráva]

„Jiří Berka a další obvinění byli žalováni pro trestnou činnost, kterou měli zčásti spáchat jako členové zločinného spolčení, což znamenalo zvýšení trestní sazby o třetinu. Soudy ale při posouzení podmínek amnestie vycházely ze základní sazby. Nejvyšší státní zástupce byl však přesvědčen, že bylo nutné vycházet ze zvýšené sazby, tudíž se na obviněné amnestie vztahovat neměla. To bylo také hlavní námitkou podaného dovolání. V současné chvíli neznáme odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu. Nevíme tedy, do jaké míry se ztotožnil s naší argumentací, nicméně vítáme, že dospěl k tomuto závěru,“ řekl Právu mluvčí NSZ Petr Malý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Amnestie, kterou v roce 2013 vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, zastavovala mimo jiné stíhání skutků, které se vlekly více než osm let a u nichž maximální sazba byla deset let vězení.

Devítiletý trest pro Berku

Kauza podezřelých konkurzů se táhne od roku 2003. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, v němž je obžalováno 12 lidí. Devět jich krajský soud v roce 2010 nepravomocně odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby.

Gang kolem bývalého ústeckého soudce Berky údajně deseti firmám způsobil škodu 264 miliónů. Dalších 202 miliónů se prý pachatelé pokusili z podniků odčerpat. Berka podle údajně zfalšovaných dokumentů poslal firmy do konkurzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám