Hlavní obsah

Největším sporem mezi ANO a ČSSD budou daně

Právo, Novinky, zpe, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO zahájilo v úterý maraton vyjednávání s ČSSD. Expertní týmy jednají detailně o programu, který by mohla prosazovat možná koaliční vláda. Strany spolu řešily dopravu či resort spravedlnosti. Ve středu přijdou na přetřes daně. Právě ty by mohly být podle vicepremiéra v demisi Richarda Brabce (ANO) největším problémem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vpravo) a Richard Brabec

Článek

„Jednání probíhají. Do zítřejšího večera bychom měli mít zásadní body, kde bude střet. Asi to bude v otázce daňové politiky, se soc. dem. se tam lišíme,“ uvedl na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně Brabec. Připomněl, že ANO chce nechat daně maximálně na stávající výši, ČSSD však navrhuje zavedení sektorové daně, dědické daně či zvýšení daní pro právnické osoby.

Expertní týmy během úterka řeší také zahraniční politiku a EU, zemědělství či sociální politiku. Projednali už například i oblast dopravy. Ministr v demisi Dan Ťok o tématu jednal s ředitelem Správy státních hmotných rezerv Pavlem Švagrem a bývalým náměstkem v Moravskoslezském kraji Danielem Havlíkem (oba ČSSD).

Sociální demokracie přišla na jednání s požadavkem, aby vláda garantovala, že na dopravu půjdou dvě procenta HDP, nakonec z toho však ustoupila. „Dohodli jsme se, že to tam nebude. Co se týče Státního fondu dopravní infrastruktury ale budeme usilovat o to, aby tam z 9,1 procenta spotřební daně na paliva bylo 25 procent,“ řekl po jednání novinářům Ťok.

„Dohodli jsme se, že už se nemusíme scházet, že je to vyřešené, pokud ministryně financí nebude vetovat návrh navýšení z devíti na 25 procent,“ dodal Ťok.

Shoda je i u spravedlnosti

Mezi ČSSD a ANO se rýsuje shoda i na programu týkajícím se resortu spravedlnosti. Úterní jednání s ministrem v demisi Robertem Pelikánem ohodnotil předseda poslaneckého klubu ČSSD a exministr pro lidská práva Jan Chvojka kladně. „Jednání jsme museli kvůli programu Sněmovny přerušit. Nemáme zásadní neshody. V debatě budeme pokračovat v týdnu,“ řekl Právu.

V úterý se také sešel premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Čeho se jednání týkalo, ani jeden z politiků neuvedl. „Já jsem nic neoznamoval, nebudu nic komentovat,“ podotkl Hamáček. Ani Babiš setkání komentovat nechtěl.

Babiš v úterý večer míří do Lán na večeři za prezidentem Milošem Zemanem. Na setkání ho chce informovat o tom, jak probíhají vyjednávání o nové vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám