Hlavní obsah

Nejdřív chci vidět většinu, pak až bude Sobotka premiérem, prohlásil Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku premiérem nejdříve v polovině ledna, pokud se pro vládu sociální demokraté vysloví ve stranickém referendu. Kdyby se nekonalo, mohl by ho jmenovat do konce roku. Musí však být jasné, že má parlamentní většinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Já jsem zcela jasně řekl, že pana Sobotku budu jmenovat premiérem v okamžiku, kdy bude mít zajištěnou parlamentní většinu, tohle prohlášení samozřejmě platí," uvedl Zeman, který chce vyčkat, až budoucí koaliční dohodu schválí širší grémia jednotlivých stran. Sociální demokraté přitom zvažují i vnitrostranické referendum, které prosazuje Sobotka.

"Je naprosto logické, že pokud proběhne v sociální demokracii vnitrostranické referendum, které je ohlášeno na polovinu ledna, tak jsem nucen počkat, i kdybych nechtěl, z toho prostého důvodu, že nikdy nemůžete vyloučit, že 23 000 členů sociální demokracie se v referendu rozhodne negativně," nechal se slyšet prezident.

Kdyby socialisté referendum neměli a vytvoření koalice schválili již na prosincovém ústředním výkonném výboru a pro vládu se vyslovilo i hnutí ANO a lidovci, pak nevyloučil, že Sobotku jmenuje ještě do konce roku.

Opět se sejde se Sobotkou

Dodal, že se před jmenováním premiéra sejde s předsedy všech koaličních stran, aby se ujistil, že skutečně existuje podpora pro danou vládu. Tentokrát prý ale nebude požadovat podpisy jednotlivých poslanců, ale bude mu stačit prohlášení předsedů koaličních stran, že mají poslanců dostatek.

Zeman už přitom Sobotku před několika týdny pověřil vyjednáváním o vládě. Pravidelně se spolu scházejí vždy ve čtvrtek.

Zatím se rýsuje koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL. Strany se však zatím nemohou shodnout zejména na daňové politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám