Hlavní obsah

Nedopekli karbanátky, děti mají salmonelu

Novinky, Ivan Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Až třímiliónová pokuta hrozí personálu jídelny Základní školy v Komenského ulici v Domažlicích. Jeho vinou se totiž minulý týden zdejší malí strávníci nakazili salmonelozou. Příčinou nebezpečné infenční choroby byly nedopečené karbanátky.

Foto: www.presse.kaerten.at
Článek

"Epidemie vypukla v jídelně a nakazilo se tu 62 osob, převážně dětí. Laboratorně jsme infekční onemocnění potvrdili už ve 24 případech, mimo jiné i u tří dospělých. Zdrojem nákazy byly nedopečené karbanátky z mletého masa. Personál jídelny nedodržel technologický postup přípravy tohoto pokrmu," potvrdil ředitel Okresní hygienické stanice v Domažlicích Michael Koptík.

Podle něj se nyní přesněji zjišťuje míra zavinění jednotlivých osob. Z třímiliónové pokuty ale nikdo ze zaměstnanců jídelny strach mít nemusí. "Budou muset zaplatit náklady na vyšetření. Sankce ale bude patrně jen v řádu desetitisíců korun. Měla by stačit k tomu, aby si příště dali pozor," vysvětlil Koptík.

Se středně těžkým průběhem onemocnění byly na dětském oddělení domažlického špitálu hospitalizovány čtyři děti. Ve školní jídelně, kde se denně uvaří kolem 1800 porcí, už byla provedena nezbytná hygienická opatření, strávníci se podle Koptíka nemusejí obávat nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám