Hlavní obsah

Něco se udělat musí, obhajoval Nečas penzijní reformu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý znovu vysvětloval potřebnost a výhody důchodové reformy. Při té příležitosti zopakoval, že tvrzení o nepotřebnosti reformy je omyl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas na konferenci "Budoucnost českého důchodového systému".

Článek

„Něco se udělat musí,“ konstatoval premiér, podle něhož by se nynější systém stále více podobal „pyramidové hře“. Dokládal to demografickými křivkami, které jasně ukazují, že v roce 2050 bude počet lidí nad 60 let dvojnásobný proti mladým do 14 let.

Nečas nepopírá, že k vládnímu návrhu existují alternativy. Ty by však znamenaly razantní nárůst výše pojistného nebo daní. Pojistné by se z nynějších 28 procent muselo zvýšit na 40 procent nebo by muselo dojít k nárůstu DPH na 26 procent, případně by se musela zvýšit korporátní daň na 38 procent. Další alternativou by podle premiéra bylo snížení důchodů o třetinu.

Za chybu Nečas označil to, že nebyla nalezena shoda o zrychlení posunu hranice odchodu do důchodu. Zároveň odmítl tvrzení, že by druhý pilíř reformy byl výhodný pouze pro lidi s nejvyššími příjmy. Propočty podle Nečase dokazují, že na něm může profitovat minimálně polovina lidí. Za neopodstatněné označil rovněž obavy o uložení peněz v soukromých fondech.

Premiér připomněl, že reforma není toliko zavedení druhého pilíře, ale úprava všech tří pilířů. Odmítl rovněž tvrzení, že by reforma měla sloužit vládě pouze k vyřešení problému deficitu veřejných financí.

Druhý pilíř zrušíme, opakuje ČSSD

Poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí ČSSD Roman Sklenák zopakoval, že jeho strana by v případě svého vítězství ve volbách druhý pilíř zrušila. Nečas podle něj nevyvracel mýty, ale polemizoval s nepravdivými tvrzeními, která sám vznesl.

Sklenák ve vysílání České televize opakoval teze o důstojném stáří a stabilizaci průběžného systému. Na otázku, zda by strana šla cestou zvýšení pojistného, neodpověděl. "Osobně se domnívám, že to nebude nutné," uvedl poslanec, podle něhož by se měli lidé zaměřit na spoření ve třetím pilíři. Strana by chtěla motivovat i zaměstnavatele, aby lidem více přispívali.

Sklenák zároveň odmítl, že by strana uvažovala o zvyšování hranice věku odchodu do důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám