Hlavní obsah

Nečas: slovenští Romové nejsou v Česku vítáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Slovenští Romové nejsou v České republice vítáni," nemají důvod ze Slovenska odcházet a český stát jim žádné sociální dávky nedá. Řekl to poslanec a místopředseda ODS Petr Nečas v nedělní partii televize Prima. "Nepřejeme si, aby k nám chodili," prohlásil.

Foto: Město Cheb

Kulturní centrum Svoboda v Chebu, kamenné ulici.

Článek

Nečas soudí, že příchod slovenských Romů a jejich pobyt u místních příbuzných může vyvolat problémy. Dodal, že Slovensko je demokratická země a není důvod, aby tamější Romové získali azyl v Česku.

Ministr práce a sociálních věcí, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach s tím souhlasil a dodal, že by bylo možné upravit legislativu tak, aby bylo azylové řízení rychlejší. "Ten přesun zpátky by byl poměrně rychlý," řekl.

Nečas považuje situaci kolem přílivu slovenských Romů za krizovou. Myslí si, že úřady by měly víc kontrolovat, kdo bydlí v obecních nájemních bytech. "Většina těchto v českých zemích ubytovaných romských rodin používá obecní byty," uvedl. Je třeba také zabránit podvodům se sociálními dávkami, soudí.

Související články

Výběr článků

Načítám