Hlavní obsah

Nečas pozlobil Julínka slovy o zrušení poplatku za položky na receptu

– Praha
Právo, ada, nig

Slova volebního lídra ODS Petra Nečase, že poplatek za jednotlivé položky na receptu je lidem obtížně vysvětlitelný, a proto je možné diskutovat o jeho zrušení po volbách, znepokojilo autora poplatků exministra zdravotnictví Tomáše Julínka i další členy ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministra zdravotnictví Tomáše Julínka znepokojilo vyjádření Petra Nečase o zrušení poplatku za jednotlivé položky na receptu.

Článek

„Rozumná revize se vždycky může udělat, ale to není to podstatné. Ten systém je už tak zmrzačený od Hovorků (lidovecký poslanec) a dalších v rámci populismu, že je to celé popletené. Ale dál trvám na tom, že poplatek, jak byl nastaven, pomohl,“ řekl Právu Julínek.

Diskutovat se o tom podle něj může, „ale nestojí to tak primitivně, zda zrušení či nezrušení. Nějaká regulace musí být,“ uvedl. Julínek je přesvědčen, že regulace zneužívání léčiv hrazených z veřejného zdravotního pojištění musí být.

„Jsme nuceni podle ústavy hradit acylpyrin nebo paralen z veřejného pojištění. Ale kvůli tomu, aby se to nezneužívalo, a lidé si to nenechali psát na recept, jsme zavedli regulační poplatky. Není jednoduché říci: zrušíme nezrušíme. Je třeba mít něco, co reguluje paralenovou falešnou solidaritu,“ trvá na svém Julínek.

Trvám na tom, že poplatek, jak byl nastaven, pomohl
Tomáš Julínek, exministr zdravotnictví

Na zachování současné podoby trvá i místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví za ODS a jinak Julínkův kritik Boris Šťastný.

„ODS musí setrvávat na existenci regulačních poplatků, protože přinášejí úspory. Pokud jde o recepty, asi by měla být debata o tom, kde tyto poplatky vybírat, zda u lékaře, nebo v lékárnách. Určitě se v budoucnu nějakému ladění nevyhneme. Já tvrdím, že položka na receptu má smysl, protože přináší úspory v lékové politice,“ řekl Právu Šťastný.

Nečas trvá na poplatcích

Rezolutně odmítl Nečasovo vyjádření o možném zrušení poplatku za položku na receptu šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. „Žádnou podobnou debatu nepřipouštím. Je správné regulovat i lékovou péči. Nechci se k tomu nijak vyjadřovat,“ řekl Právu.

Nečas podle svých slov trvá na poplatcích. Ty za položku na receptu podle něj umožňují lékárníkům snížit marže, což snižuje cenu léků. Veřejnost však nevidí mezi tím přímou vazbu, uvedl, a proto je ochoten po volbách sáhnout k zrušení této jednotlivé položky.

Reklama

Výběr článků

Načítám