Hlavní obsah

Nečas couvnul, zelená nafta vydrží do roku 2014, i když s nižší podporou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda chce zachovat daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce až do roku 2014, v příštím roce se však vratka spotřební daně sníží ze současných 60 na 40 procent. Novinářům to po pondělním jednání s Asociací soukromého zemědělství řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

Původně měla být takzvaná zelená nafta zrušena od roku 2013. Proti tomu se ale bouřili zemědělci. Předminulý týden například uspořádali protestní blokádu, při níž za pomoci zhruba dvou tisíc hospodářských vozidel blokovali desítky silnic. Ve stejný den přitom vláda schválila zrušení zelené nafty.

"Naše dohoda spočívá tom, že zelená nafta skončí, nicméně bude zaveden přechodný mechanismus, který umožní v roce 2013 snížit procento vratky ze současných 60 procent na 40 procent," uvedl Nečas. "Nevymysleli jsme nic nového, používáme v podstatě stejný model, který používá Německo," dodal premiér.

Vyjádřil se také k postupu, jenž bude uplatněn pro změnu zákona, který už odsouhlasila vláda. "Technicky to provedeme tak, že v rámci druhého čtení příslušného návrhu zákona ve Sněmovně načteme tento pozměňovací návrh," uvedl.

Termín zelená nafta se používá pro 60procentní vratku zemědělcům ze spotřební daně za naftu. Původně byla zavedena jako kompenzace za to, že zemědělci pro své stroje nevyužívají na silničních komunikacích, pro jejichž údržbu je právě spotřební daň určena.

Reklama

Výběr článků

Načítám