Hlavní obsah

Neandrtálci vyhynuli, protože měli moc velké oči, tvrdí studie

Britští vědci přišli s hypotézou, že neandrtálci vymřeli kvůli svým velkým očím. Jejich mozek tak při zpracovávání zrakových vjemů spotřeboval víc kapacity než mozek zástupců Homo sapiens. Moderní lidé tak měli možnost lépe rozvíjet abstraktní myšlení a přežít dobu ledovou, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Lebka neandrtálce

Článek

Experti porovnávali 13 lebek neandrtálců a 32 lebek moderních lidí. Zjistili, že neandrtálci měli oční důlky v průměru o šest milimetrů větší. Přestože to vypadá jako zanedbatelný rozdíl, našim nejbližším příbuzným to umožnilo lepší vidění v dlouhých a tmavých nocích Evropy. Tyto vjemy ale vyžadovaly využití velké kapacity mozku, řekla BBC Eiluned Pearceová z Oxfordské univerzity.

Zástupci homo sapiens tak dobrý zrak nemají, zato mohou větší část mozku nasměrovat k jiným aktivitám, například vynalézání teplého oblečení nebo tvoření širších společenství, což jim v důsledku pomohlo přežít doby ledové.

Neandrtálci takové schopnosti neměli, a podle vědců proto asi před 28 000 lety vyhynuli. Archeologické nálezy ale potvrzují, že i naši blízcí příbuzní uměli například používat jehlu a vyrábět oblečení.

Neandrtálci přišli z Afriky do Evropy jako první asi před 400 000 lety. Ovládli území sahající od Británie až po Sibiř. Na místní klima a menší množství denního světla se měli čas přizpůsobit. My jsme se v Africe zdrželi zhruba o 150 000 let déle, naše mozky tedy nemusely řešit nedostatek světla a tepla a mohly lépe rozvíjet svou kreativitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám