Hlavní obsah

Návštěva policie byla příjemná, řekl ředitel firmy dodávající zdravotnický materiál

Novinky, khl

V pondělí zasahovala policie na ministerstvu zdravotnictví i u dodavatelů zdravotnického materiálu. Vyžádala si informace o objednávkách ochranných pomůcek zakoupených ministerstvem v době nouzového stavu. Jednou z prověřovaných společností je i Batist Medical, u kterého si ministerstvo koupilo materiál za víc jak sto miliónů korun.

Policie navštívila firmu, která dodává pro ministerstvo zdravotnictví ochranné pomůckyVideo: Novinky

 
Článek

V uplynulém týdnu si Národní centrála pro organizovaný zločin vyžádala informace od firem, které dodávaly zdravotnický materiál v době nouzového stavu. Kontrolám se nevyhnulo ani ministerstvo zdravotnictví. Policie zasahovala i ve firmě Batist Medical, která ministerstvo zdravotnictví zaplatilo za ochranné pomůcky přes sto miliónů korun.

„Policisté si vyžádali relevantní informace k dodávkám pro ministerstvo zdravotnictví, jednalo se hlavně o kupní smlouvy, které máme s ministerstvem a o dokumenty s tím související.“ řekl Novinkám ředitel Batist Medical Tomáš Mertlík. Podle něj jsou kontroly objednávek logické.

„Nejednalo se o nějaký zásah nebo o zabavování. Bylo to velice příjemné, pokud setkání s policií může být. Vyžádali si některé informace a ty jsme jim předali,“ sdělil dále Mertlík.

Detektivové zasahovali u dodavatelů ochranných pomůcek pro stát

Domácí

Firma nepřipouští jakékoliv pochybení. „Všechny objednávky byly uzavřené tak, jak měly být. Policii jsme odevzdali všechny materiály,“ sdělila mluvčí společnosti Martina Piskorová.

Batist Medical zatím dodala ministerstvu zdravotnictví materiál za více jak sto miliónů korun. „Jsme společnost, která má obrat dvě miliardy korun. To znamená, že pro nás dodávka pro ministerstvo zdravotnictví byla parciální věcí,“ uvedl ředitel.

Podle serveru Seznam zprávy, který ve čtvrtek s informací o kontrolách přišel, prověřovala policie i další firmy. Ovšem například společnost Adler Czech, a. s., která byla druhým největším dodavatelem zdravotnického materiálu pro ministerstvo zdravotnictví, Novinkám žádné policejní kontroly nepotvrdila. „U nás nic neproběhlo. Smlouvu máme zveřejněnou v registru smluv, žádný problémy s policií nemáme,“ sdělila mluvčí společnosti Marie Logrová.

Policie kontrolovala i ministerstvo

Prověřování se nevyhnulo ani ministerstvo zdravotnictví „Policie si vyžádala informace a podklady týkající se nákupu ochranných pomůcek, a to i včetně informací týkající se některých dodavatelů,“ potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. O kontrolách dodavatelů však žádné informace nemá.

Společnost Batist Medical byla jednou z prvních dodavatelů zdravotnického materiálu ministerstvu zdravotnictví. Ještě v březnu od nich ministerstvo nakoupilo respirátory FFP2 za 844 korun. Přitom jen o pár dní později dokázalo masky sehnat za 140 korun. „Pravděpodobně jsme byli jediní, kteří byli schopni v tak krátké době dané pomůcky zajistit,“ okomentoval obchod Mertlík. V dodávce podle něj byly ochranné pomůcky od různých dodavatelů.

Vláda nakoupí do zásob ochranné pomůcky za 3,7 miliardy Kč

Domácí

„Součástí první dodávky bylo osm různých druhů respirátorů od čtyř dodavatelů. Byly tam tedy respirátory, které stáli 300 korun, ale i respirátory dražší,“ okomentoval vysokou cenu respirátorů ředitel Batist Medical.

Firma v pátek otevřela třetí linku na výrobu roušek. Do konce prázdnin chce mít v provozu ještě čtvrtou. Byla by tak schopná vyrobit až deset miliónů roušek za měsíc a stala se tak největší výrobnou roušek ve střední Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám