Hlavní obsah

Nastává období černé zimy

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v nadcházejícím předvánočním týdnu bude ve znamení inverze. Slunečních paprsků bude minimum a rozptylové podmínky budou zhoršené. Teploty se budou držet v noci kolem nuly, přes den většinou do pěti stupňů. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.12.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Období od sv. Lucie po Tři krále nazýváme černou zimou, a to kvůli tomu, že je málo denního světla. Letos nám k tomu ještě přibude málo slunečních paprsků. Předvánoční týden totiž bude převážně ve znamení inverzního charakteru počasí,“ uvedla Honsová.

„Kolem tlakové níže nad severním Atlantikem k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, a to ve vyšších vrstvách atmosféry. Inverzi se bude snažit narušit slabá studená fronta, která se bude nad našimi hlavami rozpadat během noci z úterý na středu. S inverzním počasím budou postupně souviset i zhoršené rozptylové podmínky,“ upřesnila meteoroložka.

„Na silnicích buďte ve střehu – při mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka, od vyšších poloh ojediněle i námraza,“ upozornila Honsová.

V pondělí naposledy modrá obloha

Během pondělního dne bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle se vyskytne mrznoucí mrholení. Během dne místy bude ještě polojasno nebo skoro jasno, na delší dobu naposledy. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 2 a 6 stupni.

V úterý převezme vládu monotónní šeď, která potrvá zřejmě až do konce týdne. Bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle s mrznoucím mrholením. Jen ojediněle může být ještě během dne polojasno. Ráno se teploty budou držet mezi 2 a –2 stupni, přes den pak vystoupí na 2 až 6 stupňů, na horách bude kolem 3 stupňů.

Ve středu bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, během dne se místy objeví slabý déšť nebo déšť se sněhem. Ojediněle mohou být srážky i mrznoucí. Ranní teploty budou mezi 2 a –2 stupni, denní mezi 2 a 6 stupni.

Zataženo nízkou oblačností a mlhavo bude také ve čtvrtek, ojediněle s mrholením, které může být i mrznoucí. Ojediněle se někde může oblačnost protrhat na polojasno. Teploty ráno klesnou na 2 až –2 stupně, denní maxima dosáhnou na 1 až 5 stupňů.

V pátek bude opět zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle někde může být i polojasno. Ranní teploty se budou držet na obvyklých 2 až –2 stupních, odpoledne se nedostanou výš než na 0 až 4 stupně.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Slunečních paprsků si v tomto týdnu moc neužijeme. Ilustrační foto.

Zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle i s mrznoucím mrholením, nás čeká také v sobotu. Během dne se ojediněle může oblačnost protrhat i na polojasno. Ranní teploty zůstanou mezi 2 a –2 stupni, denní mezi 0 a 4 stupni.

V neděli bude zataženo až oblačno, občas se objeví déšť nebo přeháňky, které budou od středních poloh smíšené, mrznoucí nebo sněhové. Jen přechodně se může ukázat polojasná obloha. Ranní teploty klesnou na 2 až –2 stupně, přes den vyšplhají na 3 až 7 stupňů.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám