Hlavní obsah

Národní knihovna koupila dopis Mozartova syna

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný vlastnoručně psaný dopis, jehož autorem je Franz Xaver Wolfgang Mozart, mladší ze dvou synů hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mo­zarta, koupila pražská Národní knihovna.

Ukázka části dopisu

Článek

Dopis s datem 12. srpna 1842 doplní sbírku dalších originálních dokumentů osobní korespondence W. A. Mozarta a členů jeho rodiny. Knihovna za něj zaplatila 290 tisíc korun. Právu to sdělila ředitelka odboru komunikace Národní knihovny Irena Maňáková. Dopis instituci přišel na 290 000 korun.

„Originál dopisu byl pro širší veřejnost v podstatě neznámým dokumentem. Do nedávné doby byl v soukromém vlastnictví rodiny Vojtěcha Kubašty,“ vysvětluje Martin Kocanda, generální ředitel Národní knihovny. V dopise Franz X. W. Mozart mimo jiné hovoří o konkrétních skutečnostech a svém vlastním přínosu k nově založenému Mo­zarteu v Salcburku.

Obsahový kontext výpovědi navíc skrytě poukazuje na unikátnost tzv. Mozartova Památníku v pražském Klementinu. Šlo o Muzeum W. A. Mozarta založené 1837, tedy několik let před salcburským Mozarteem, svým významem dobově srovnatelnou institucí světového významu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám