Hlavní obsah

Po Babišovi při autogramiádě v Průhonicích někdo hodil vejce

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průhonice
Aktualizováno

Policisté v sobotu odpoledne zajistili v Průhonicích u Prahy dva lidi, zřejmě odpůrce premiéra Andreje Babiše (ANO). Jsou podezřelí, že se během jeho autogramiády v Průhonicích dopustili přestupku. Jeden z nich měl po premiérovi hodit vejce. Babiš, který v Průhonicích bydlí, uspořádal na náměstí předvolební setkání s voliči a autogramiádu své knihy.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Premiér Andrej Babiš měl 7. srpna 2021 v Průhonicích u Prahy předvolební setkání s voliči a autogramiádu své knihy. 

Článek

Autogramiádu poznamenal incident za účasti radikálních odpůrců proticovidových opatření a očkování. Podle serveru SeznamZprávy dva z nich premiéra napadli, jeho směrem mělo letět vejce.

Policie potvrdila, že se zabývá možným přestupkem. „V souvislosti s podezřením z přestupkového jednání byly na místě zajištěny dvě osoby,“ potvrdil Novinkám mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa.

Podle serveru iDnes se ve skupině, která premiéra napadala, kromě českých vlajek objevil také transparent ve znění „Vakcíny jsou nebezpečné”.

ANO se hádá kvůli krajským kandidátkám

Domácí

V souvislosti s přijatými opatřeními po incidentu na místo odpoledne přijeli další policisté včetně pořádkové jednotky a premiér se ze stánku přesunul do nedalekého bistra.

Kříže za oběti covidu

Pokojný způsob protestu proti tomu, jak Babiš postupoval v boji proti pandemii, zvolil spolek Milion chvilek pro demokracii. Ten Babišovi naopak vyčítá příliš laxní a chaotický přístup, kvůli němuž podle kritiků zemřelo velké množství lidí, které mají symbolizovat křížky, které dobrovolníci nakreslili na náměstí, kde Babiš točil zmrzlinu.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Andrej Babiš má v sobotu v Průhonicích kampaň na podporu své knihy Sdílejte, než to zakážou.

Křížky na náměstí chce hnutí ukázat realitu Babišovy vlády v kontrastu s jeho kampaní, sdělila mluvčí Milionu chvilek pro demokracii Hana Strašáková. Kříže připomínají lidi zemřelé na covid. Premiér Babiš řekl, že zaplatí úklid náměstí, akci Milionu chvilek ale nechtěl komentovat.

Dobrovolníci začali kříže malovat před zmrzlinárnou na hlavním náměstí v Průhonicích dnes v 06:00. Od 10:00 v ní měl premiér začít rozdávat zmrzlinu v rámci předvolební kampaně a pořádá zde i autogramiádu své knihy Sdílejte, než to zakážou!

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

S malováním křížků začali dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii v šest hodin ráno.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Dobrovolníci namalovali na náměstí v Průhonicích desítky křížků. Mají připomínat oběti onemocnění covid-19.

„Stejně jako značná část veřejnosti jsme znechuceni kampaní pana premiéra. S úsměvem od ucha k uchu se předvádí, jako by se nikdy nic nestalo. Přitom má on a jeho vláda na svědomí nezvládnutou pandemii, při které zemřelo přes třicet tisíc lidí,” řekl k dnešnímu happeningu místopředseda Milionu chvilek Jiří Jakub Zévl.

Podle policejního mluvčího Zdeňka Chalupy policie prověřuje okolnosti, které nastříkání křížů křídovou barvou skupinkou lidí provázelo. „Osoby byly na místě ztotožněny a podle výsledků probíhajícího šetření a prověřování všech skutečností bude ve věci stanoven další postup,” řekl Chalupa.

Kříže, jež bylo možné na náměstí vidět ještě v poledne, připomínají oběti covidu byly také v březnu na pražském Staroměstském náměstí. Celkem zde dobrovolníci namalovali na dlažbu 25 000 bílých křížků. I tehdy se jednalo o iniciativu Milionu chvilek, připojila se i řada zástupců veřejnosti.

Reklama

Související články

V Praze demonstroval spolek Milion chvilek

Odpůrci současné vlády Andreje Babiše (ANO) se v neděli odpoledne sešli na Václavském náměstí v Praze. Spolek Milion chvilek hned na počátku demonstrace...

Výběr článků

Načítám