Hlavní obsah

Náhrobky kadaňských Židů se přestěhují

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KADAŇ

Radnice v Kadani na Chomutovsku se rozhodla, že po městě posbírá staré židovské náhrobky a shromáždí je na důstojnějším místě, než měly dosud. Zbytky pomníků kadaňských Židů se totiž povalovaly v haldě nepořádku za betonovým plotem stavební firmy, další čtyři posloužily v minulosti jako stavební materiál pro plot kolem dětského hřiště v Ječné ulici.

Foto: Archiv CPNRP Litoměřice

Centrum pro náhradní rodinnou péči pomáhá a připravuje rodinné akce již více než 10 let.

Článek

"Všechny fragmenty náhrobků umístníme v zadní části městského hřbitova, pravděpodobně necháme vyrobit i památník. Jak to celé bude vypadat, zatím není jasné. Teprve připravujeme koncepci, pomůže nám s ní nejspíš i výtvarník Herbert Kisza," uvedl kadaňský starosta Jiří Kulhánek (ODS).

Všechny staré židovské náhrobky v úterý zpoza plotu vynesl jeřáb. Dělníci narušili také zeď kolem hřiště a kameny se vyňaly i odsud. "Převezeme je k nám, na technické služby, kde je nejdřív očistíme. Pak se na ně podívají historikové. Někdy během příštího roku by se mohlo udělat vzpomínkové místo," uvedl ředitel kadaňského komunálu Jan Sojka.

Pomníčky posloužily dlažbě dvorů

Náhrobky, které kdysi označovaly místo posledního odpočinku na některém ze zaniklých židovských hřbitovů ve městě, objevili místní patrioti. Kamenné desky jsou dost poničené a laik by v nich poselství předků na první pohled rozhodně nenašel.

Poněkud nepietní zacházení s židovskými náhrobky je na severu Čech typické pro celou řadu měst. V minulosti se kvalitní kámen používal pro ledacos. Například v obci Údlice na Chomutovsku se před desítkami let pomníčky dláždily dvory.

Reklama

Výběr článků

Načítám