Hlavní obsah

Nadšenci obnovují trať z filmu Páni kluci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České středohoří

Zhruba po roce se vrátili dobrovolníci k obnově železniční trati mezi Zubrnicemi a Lovečkovicemi v Českém středohoří. Na trati známé z filmu Páni kluci byl provoz ukončen v roce 1978, spolku Zubrnická museální železnice (ZMŽ) se povedlo zprovoznit v roce 2010 šest a půl kilometru dlouhý úsek z Velkého Března do Zubrnic, do několika let by mohl být hotov i nyní připravovaný úsek do Lovečkovic.

Foto: Právo

Obnova železniční trati mezi Zubrnicemi a Lovečkovicemi.

Článek

„Od té doby, co začal covid a lockdown, brigáda nebyla, toto je první veřejná po zhruba tři čtvrtě roce,“ řekl Právu Tomáš Pernekr, který nedělní brigádu řídil.

Zhruba dvacítka brigádníků čistila 350 metrů dlouhý úsek mezi mostky na osmém kilometru trati. Na první pohled by člověk nepoznal, že tudy v 70. letech minulého století jezdily pravidelně vlaky. Trať je nyní zarostlá kopřivami a křovím, jen při bližším pohledu jsou na zemi vidět zbytky starých pražců. „Plánujeme vyřezat náletové dřeviny, spálit větve a celkově připravit těleso dráhy k dalším pracím,“ řekl při začátku nedělních prací Pernekr.

S pomocí pil, seker, vyžínačů a dalšího nářadí se pracovníci pustili očividně s chutí do práce. Jedním z brigádníků byl i Dalibor Zajac, který přijel až z Mostu. Železnice je i jeho profesní život, pracuje jako strojvůdce a při brigádě si, jak sám řekl, vyčistí od náročné a zodpovědné práce hlavu. „Jsem fanda železnice a nyní už i člen spolku, protože chci, abychom zachovali naše technické kulturní dědictví, aby neupadlo v zapomnění,“ řekl Právu.

Hrozí zánik desítek železničních tratí

Domácí

Na obnově úseku ze Zubrnic do Lovečkovic se pracuje přibližně dva roky, hotové jsou již asi dva kilometry. Další necelé tři do Lovečkovic zbývají. „Úsek na kilometr osm je hotový, čeká se jen na jeho schválení. Je potřeba jen dodělat přejezdy a traťové značky,“ uvedl Pernekr.

Spolek Zubrnické museální železnice si nedává časový limit, dokdy by mohla být trať rekonstruovaná celá. „Doufáme ale, že co nejdříve, osobně si myslím, že v Lovečkovicích bychom mohli být za čtyři až pět let,“ doplnil Pernekr. Spolek má při finančně náročné obnově trati podporu řady dárců i firem.

Spolek provozuje linku z Ústí nad Labem do Zubrnic, která je začleněná do Dopravy Ústeckého kraje. V Zubrnicích provozuje železniční muzeum a další minimuzeum bylo otevřeno v Lovečkovicích, kde se lidé mohou například svézt na ruční drezíně.

Pokud nebudou problémy s koronavirem, plánuje Zubrnická museální železnice pořádat veřejné brigády vždy každou první neděli v měsíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám