Hlavní obsah

Nadcházející deště mohou zvednout hladiny řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počasí na jihu a jihozápadě České republiky bude od čtvrtečního večera ovlivňovat frontální vlna, která přichází z Německa. Ta s sebou přinese vydatné deště, na některých místech Šumavy a Českého lesa může podle varování meteorologů spadnout až 35 milimetrů srážek. Varují proto před vzestupy hladin řek.

Foto: Radek Janka

Cyklotrialové hry mládeže (Youth Games) Havířov, 2015

Článek

Na Šumavě a v Českém lese se odpoledne a večer očekávají vydatné deště, které se v noci a v pátek změní v přeháňky. Do večera může na Šumavě a v Českém lese napršet 20 až 35 milimetrů srážek, což znamená, že během noci se na horních tocích Otavy, Úhlavy, Úslavy a Radbuzy zvednou hladiny. Podle očekávání meteorologů dosáhnou prvního, ojediněle až druhého stupně povodňové aktivity.

Studenou sprchu představuje i předpověď počasí na následující dny. Zatímco na začátku týdne se denní teploty pravidelně dostávaly nad 20 stupňů Celsia, v pátek dosáhnou maximálně patnácti stupňů. V sobotu to bude již jen 14 stupňů a po oba víkendové dny se očekávají dešťové přeháňky.

O víkendu se zahřejí radiátory

O víkendu se proto začnou ohřívat radiátory v pražských bytech. Chladné počasí posledních dní donutilo Pražskou teplárenskou k předčasnému zahájení topné sezony. V loňském roce začala o týden později.

"Naše zařízení budou uváděna do provozu postupně od čtvrtka, proto nebude mít celá Praha teplo v jednom okamžiku", upřesnila mluvčí společnosti Šárka Drobná s tím, že do víkendu většina Prahy topení pocítí. Pokud budou mít zákazníci problémy s dodávkou tepla, mají se obrátit na správce domu. Nejčastější komplikací při začátku vytápění je totiž nedokonalé odvzdušnění celého systému, poznamenala Drobná.

Topná sezóna začíná každoročně 1. září, ale topí se zpravidla až od konce září. Dodávka tepelné energie se zahájí, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu klesne pod 13 stupňů Celsia ve dvou po sobě následujících dnech a pokud ani podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení teplot.

Reklama

Výběr článků

Načítám