Hlavní obsah

Nad Hradištěm cvičí vzdušné síly

– HRADIŠTĚ
Novinky, Rudolf Voleman

Vzdušné síly Armády České republiky se až do pátku 4. července zúčastňují národního cvičení pod názvem Shadow Hunter 2003. Jde o doprovodné manévry k mezinárodnímu cvičení Clean Hunter 2003, jež probíhá nad územím ČR a dalších států Severoatlantické aliance.

Foto: archív

Anna K

Článek

"Cílem je výcvik pilotů a příslušníků protiletadlového raketového vojska při provádění vzdušných operací v rámci Severoatlantické aliance," uvedl major Jan Dubec, jenž je pověřen řízením cvičení. "Cvičení vychází z fiktivního scénáře, který zahrnuje bezpečnostní rizika, která by mohla ohrozit jednotlivé členské státy Aliance. Dvacet až třicet letadel se setkává nad jedním místem, aby zde mohla společně působit," pokračoval Dubec, podle kterého se cvičení ve vojenském prostoru Hradiště účastní celkem 300 vojáků.

Mimo cvičiště se na akci podílí zhruba dalších 110 lidí a 260 letounů a vrtulníků. Například v německém Neuburgu má armáda České republiky tři nadzvukové letouny Mig 21 a dva vrtulníky MI 24 a vrtulníky MI 17.

Součástí cvičení je rovněž nácvik ochrany a obrany důležitých objektů jako jsou například jaderné elektrárny nebo chemické továrny. Cvičení probíhá rovněž v části jižních a východních Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám